Skip to content

Eredivisie uitslagen speelronde 19 | Ajax had het dit weekend in de Eredivisie lastig tegen Sparta, maar won met 2-1. De dag ervoor, op zaterdag, ging AZ in eigen huis onderuit tegen Willem II: 1-3. Daardoor heeft koploper Ajax nu zes punten meer dan de Alkmaarders. PSV werd door het 1-1 gelijkspel tegen VVV ingehaald door provinciegenoot Willem II.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Ajax – Sparta 2-1

De Amsterdammers begonnen met huurling Ryan Babel in de basis. De van Galatasaray gehuurde international werd als rechtsbuiten opgesteld. De 17-jarige Ryan Gravenberch verscheen ook in de basis en Quincy Promes was na een blessureperiode weer terug.

Al die wijzigingen pakten vooral in defensief opzicht niet zo best uit voor Ajax. Sparta kwam namelijk tot liefst zeven zuivere doelpogingen, maar eentje minder dan de thuisploeg. Bijna driekwart balbezit is weinig waard als de tegenstander zodra het wel de bal heeft bijna altijd gevaarlijk kan worden.

Er moet een tandje bij

Donny van de Beek en Gravenberch maakten de Amsterdamse goals, Joel Piro maakte het in de 74e minuut spannend. In de laatste minuten kwam Ajax een paar keer heel goed weg, bijvoorbeeld toen Lisandro Martinez de bal via de eigen paal weg kopte.

“We waren slordig aan de bal, ongedisciplineerd, en brachten niet meer dezelfde energie als daarvoor”, oordeelde Ajax-trainer Erik ten Hag. “Het is duidelijk dat er een tandje bij moet.”

AZ – Willem II 1-3

Voor de winterstop verloor AZ Alkmaar uit met 3-0, nu kreeg het er drie om de oren van Willem II. Wat is er loos? In de 27e minuut kwam de thuisploeg nog op 1-0 via Oussama Idrissi (assist Owen Wijndal). En tot aan de 65e minuut had AZ alles onder controle. Het was tot dan een behoorlijk saaie match, maar daar veranderde Willem II in het laatste half uur wat aan!

Goals Köhlert, Pavlidis en Trésor

Zes van de uiteindelijke zeven on target doelpogingen van de Tilburgers kwamen in dat half uur. Mats Köhlert, Vangelis Pavlidis en Mike Trésor Ndayishimiye deden AZ pijn en zorgden ervoor dat Willem II de achterstand op de Noord-Hollanders verkleinden van acht tot vijf punten.

“Aan de bal waren we veel slordiger dan normaal”, gaf AZ-trainer Arne Slot toe. “Willem II zette ons maximaal en fanatiek onder druk. Ze dwongen daarmee af dat we fouten maakten.”

Uitslagen Eredivisie speelronde 19

VVV-Venlo – PSV 1-1 (0-0)
Ajax – Sparta Rotterdam 2-1 (1-0)
FC Emmen – Heracles 1-0 (1-0)
Fortuna Sittard – Vitesse 1-3 (0-2)
FC Twente – FC Groningen 0-0 (0-0)
Feyenoord – sc Heerenveen 3-1 (3-1)
AZ – Willem II 1-3 (1-0)
PEC Zwolle – FC Utrecht 3-3 (1-1)
ADO Den Haag – RKC 2-0 (1-0)

Back To Top