Skip to content

En weer is Feyenoord afgeschreven: de Rotterdammers verloren met 2-3 van AZ, staan nu vijfde en hebben negen punten minder dan koploper Ajax. Einde verhaal qua meestrijden om de titel? Het is verleidelijk om dat te concluderen, maar het is Feyenoord eerder dit seizoen al vaker gelukt om na gelost te hebben, toch weer aan te haken.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

AZ wint in speelronde 18 van Feyenoord met 2-3

Bij de fans van AZ spookt nu de vraag ‘wat als?’ door het hoofd. Wat als het eredivisieseizoen niet was begonnen met vijf keer gelijk? Dat leverde dus meteen tien verliespunten op, waardoor de Alkmaarders in de achtervolging moesten. Dat gaat ze goed af, want inmiddels is Feyenoord ingehaald en na de zege op PSV, vorig weekend, zijn de Brabanders ook in zicht (drie punten verschil). Volgende week zondag moet AZ tegen Ajax thuis in Alkmaar.

Verdiende overwinning

De overwinning van AZ kan niets anders dan verdiend worden genoemd. Qua totale doelpogingen, en daarbinnen in het aantal schoten tussen de palen, leken de ploegen aan elkaar gewaagd: zes versus acht shots on target. Maar de kansen van AZ waren stukken groter. De knappe koppen die de expected goals berekenen (op basis van een database met miljoenen schoten vanaf bepaalde posities en in bepaalde situaties) komen uit op 1,1 XG voor Feyenoord en 3 voor AZ.

PSV en Ajax moeite met RKC en Fortuna

PSV en Ajax hadden het verrassend lastig dit weekend. PSV won met 2-0 van RKC Waalwijk, maar was eigenlijk de mindere van de provinciegenoten. Het was wel bemoedigend voor Roger Schmidt en zijn mannen dat er ditmaal geen verval na rust was – toen werden juist de twee treffers gemaakt en kon RKC geen gevaar meer stichten.

Winnende goal Sebastien Haller

Ajax wist Fortuna Sittard niet echt in toom te houden en aangezien het zelf maar tweemaal scoorde (inclusief eigen Fortuna-goal) werd het toch ietwat benauwd. Sebastien Haller maakte in de 64e minuut de winnende goal (1-2). Na 308 speelminuten staat hij op twee goals en drie assists: dus elke 60 minuten productief.

Vitesse won nipt met 1-0 van FC Groningen en is na 18 speelronden de nummer twee van de Eredivisie. “We hebben ook nauwelijks een kans weggegeven. Onze defensie staat stevig”, constateerde trainer Thomas Letsch tevreden.

Eredivisie uitslagen speelronde 18 2021

Willem II 1 – 3 PEC Zwolle
ADO Den Haag 0 – 0 FC Emmen
Vitesse 1 – 0 FC Groningen
PSV 2 – 0 RKC Waalwijk
Heracles Almelo 1 – 0 sc Heerenveen
Fortuna Sittard 1 – 2 Ajax
FC Utrecht 1 – 0 Sparta Rotterdam
FC Twente 0 – 1 VVV-Venlo
Feyenoord 2 – 3 AZ

Back To Top