Skip to content
Eredivisie en Pro League onderzoeken weer opties BeNeLiga

Eredivisie nieuws | De BeNeLiga, eens in de zoveel tijd laait daar de discussie over op. Maakt een samenvoeging van de Belgische en Nederlandse voetbalcompetities de betrokken clubs sterker en beter in staat om in Europa een vuist te maken? En zo ja, weegt dat op tegen de teloorgang van de nationale competities?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Eredivisie clubs praten over BeNeLiga

De Belgische krant Het Laatste Nieuws heeft bronnen die bevestigen dat afgelopen week topafvaardigingen van relevante clubs elkaar hebben gesproken. Het gaat om Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht namens de Eredivisie en Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik en Racing Genk namens de Jupiler Pro League.

Idee achter de nieuwe competitie

Wat wordt besproken is een nieuwe competitie met tien Nederlandse en acht Belgische clubs. De gedachte erachter is dat pakweg Ajax en PSV er meer aan hebben om tegen de (sub)top van België te spelen dan tegen clubs uit het nationale rechterrijtje, laten we zeggen VVV of ADO Den Haag. En andersom hebben Anderlecht en Brugge er qua weerstand meer profijt van om AZ en Vitesse treffen in plaats van de Belgische nummers negen tot en met achttien.

Ook in nieuwe competitie worden rijken rijker

Toch zit er misschien een denkfout in deze verwachting: ook in de BeNeLiga zal er een linker- en rechtterrijtje ontstaan. Hoewel de verhoudingen in het voetbal altijd veranderlijk zijn, zal het echt niet zo eenvoudig zijn om de jump te maken van een plek in de achterhoede naar de voorhoede. Met andere woorden: als bijvoorbeeld FC Utrecht een paar jaar op rij laatste wordt van de BeNeLiga en daardoor ook financieel meer en meer achter komt te lopen op de top – hoe moet die club zich dan gaan oprichten? In elke competitie treedt nu eenmaal het bekende effect op: de rijken worden rijker.

Sentiment speelt ook een rol

En dan is er nog het sentiment: Ajax-fans hebben meer gevoel bij een match tegen provinciegenoot AZ, met de korte geografische afstand en de rijke onderlinge geschiedenis, dan een clash met Racing Genk, dat geen herinneringen en daardoor ook weinig verwachtingen triggert.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Geen garanties BeNeLiga

De voorzitter van de Pro League zegt: “Ik steun het initiatief tot reflectie, in het licht van snelle evoluties in Europa. Als er een BeNeLiga zou komen, zal dit met gegarandeerde waardestijging moeten zijn voor iedereen.” Dat is dus nu net de bottleneck: die garanties zijn er niet.

Back To Top