Skip to content

Toen Ajax zaterdagavond met 1-2 struikelde over FC Twente wreven fans van PSV, AZ en Feyenoord zich in de handen. Hun club kreeg de kans om zomaar drie punten in te lopen op de vrijwel ongenaakbare koploper uit Amsterdam. Maar het liep anders. PSV bleef steken op 2-2 tegen Heerenveen, Feyenoord dropte punten tegen Heracles (0-0) en AZ ging, een dag na het ontslag van trainer Arne Slot, met 1-2 onderuit bij Groningen.

Eredivisie na verlies Ajax speelronde 11

Merkwaardige ronde in de Eredivisie

Was dit het mafste weekend op het speelschema Eredivisie van het jaar? Alle ingrediënten zijn aanwezig: ongebruikelijke uitslagen, een trainer die wordt ontslagen omdat hij met Feyenoord flirt, liefst negen rode kaarten. Nu de rook is opgetrokken kan Ajax opgelucht ademhalen. De Amsterdammers hebben na elf speelronden 27 punten, een prima aantal natuurlijk, en heeft Vitesse op twee punten gehouden. PSV heeft er vier minder, Feyenoord vijf.

Ajax trainer brandt spelers af

Ajax tegen FC Twente was een van de matches zonder rode kaarten, maar Ajax leek een mannetje tekort te komen. Trainer Erik ten Hag brandde zijn spelers na afloop af, wat toch tegen zijn natuur ingaat, want de Tukker lijkt het devies aan te hangen dat je de vuile was nooit buiten moet ophangen. “Dit heeft niets met tactiek te maken, het heeft puur met mentaliteit te maken, met instelling,” vond hij. Terwijl, laten we eerlijk zijn, hij toch degene is die elke dag urenlang met de spelers op het trainingsveld staat om aan die instelling te werken.

Energie PSV op na rust

Bij PSV was voor de zoveelste keer dit seizoen na rust de pijp leeg. Voor de thee was het prima wat de Brabanders lieten zien. PSV had 78 procent balbezit en loste tien schoten, tegen drie voor de Friese club. In de tweede helft draaide dat totaal om: nog maar 56 procent balbezit en twee schoten, versus negen voor sc Heerenveen. Trainer Roger Schmidt wilde ook niet verbloemen dat de energietank leeg raakte. “We hebben donderdag ook al gespeeld tegen Granada, dat was een zware wedstrijd die veel energie kostte. Onze spelers zijn ook mens, ze kunnen niet altijd op honderd procent spelen.”

Feyenoord nog steeds in bovenste regionen

Advocaat, trainer van Feyenoord, was ook relatief mild nadat zijn ploeg de kans niet greep om Ajax tot op twee punten te naderen. “Ik ben niet teleurgesteld in de werklust van mijn spelers. Qua voetbal moet het natuurlijk beter. Er ontbreken vijf basisspelers in het elftal en ondanks dat staan we nog steeds in de bovenste regionen.”

Uitslagen Eredivisie speelronde 11

Stand Eredivisie na speelronde 11 seizoen 20|21

Feyenoord – Heracles Almelo 0-0 (0-0)
AZ – FC Groningen 1-2 (1-0)
FC Utrecht – ADO Den Haag 1-1 (0-0)
sc Heerenveen – PSV 2-2 (0-1)
RKC Waalwijk – VVV-Venlo 3-2 (1-1)
Fortuna Sittard – Willem II 3-2 (3-0)
Ajax – FC Twente 1-2 (0-1)
PEC Zwolle – Vitesse 2-1 (0-1)
Sparta Rotterdam – FC Emmen 2-1 (1-0)

Back To Top