Skip to content

Het was een bijzonder seizoen van de Eredivisie. De jaargang 2018-2019 gaat de boeken in als het seizoen waarin landskampioen Ajax en runner up PSV een boeiend kat-en-muis-spelletje uitvoerden. Lange tijd stond PSV bovenaan, om in de slotweken toch nog te worden ingehaald.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Ajax kampioen met 86 punten

Ajax sluit de 34 speelronden af met 86 punten. Een zeer respectabel aantal, waardoor termen als ‘kampioen van de armoede’ niet gebezigd hoeven te worden. Het is niet genoeg om in de top vijf te komen van meeste punten ooit in de vaderlandse competitie (waarbij we een correctie moeten toepassen op de seizoenen van voor 1995, toen een zege twee punten opleverde), maar het scheelt niet veel.

PSV kampioenwaardige ploeg

Wel nestelt Ajax zich met zijn 119 goals op plek drie wat betreft productiviteit. In 1966-1967 maakten de Amsterdammers er 122. PSV had een kampioenschapswaardige ploeg, want met 83 punten word je in de meerderheid van de seizoenen gewoon zelf kampioen. Het is overigens geen record, want in 1973 en 2019 eindigden Feyenoord (na omrekening) en Ajax met dat puntenaantal op de gehate tweede plek.

Topscorer Eredivisie 2018 – 2019

Dusan Tadic en Luuk de Jong zijn gezamenlijk de topscorers van de Eredivisie, elk met 28 treffers. Tadic zou je de eigenlijke winnaar kunnen noemen, aangezien hij meer assists op zijn conto heeft: dertien tegenover zes. Abdelnasser El Khayati maakte zeventien goals, Hakim Ziyech zestien en Steven Bergwijn veertien.

Eredivisie spelers met meeste minuten

En wie was het drukste baasje op de Nederlandse velden? Een handjevol keepers miste geen enkele minuut en stonden in alle 34 duels van het begin tot het laatste fluitsignaal op het gras. Van de veldspelers heeft Luuk de Jong permanent meegespeeld en miste ook Nils Roseler van VVV-Venlo geen moment. Daley Blind had ook een zeer druk seizoen gezien de Europese- en bekerinspanningen van Ajax. De teruggekeerde veteraan had in de competitie de meeste balcontacten: 3.188 keer. Angeliño van PSV en Frenkie de Jong van Ajax volgen.

Huntelaar goalgetter van het seizoen

Tot slot werpen we een blik op de echte goalgetter van de vaderlandse velden. Want vaak scoren hangt natuurlijk ook samen met vaak spelen. Klaas-Jan Huntelaar begon vaak op de bank, maar in de 1.329 minuten dat hij namens Ajax in actie kwam, maakte hij er mooi wel zestien, oftewel 1,1 keer per 90 minuten. Dat is het beste gemiddelde van het seizoen.

Back To Top