Skip to content

Geld, geld geld, dat is waar het momenteel (en misschien altijd al) om draait in de voetbalwereld. Zo steggelen steeds meer clubs met de eigenaar van hun stadion over de huurprijs. En zendgemachtigde NOS heeft nog niet het laatste deel betaald voor het recht om de Eredivisie-samenvattingen uit te mogen zenden.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Kort geding Vitesse en GelreDome eigenaar

Bij Vitesse is de situatie omtrent het stadion het meest uit de hand gelopen. De Arnhemse club zit maandag zelfs in de (virtuele) rechtbank met de eigenaar van het GelreDome. Vitesse wil veel minder huur betalen over de maanden waarin het geen matches kan afwerken in het onderkomen. De eigenaar vindt dat hij recht heeft op het volledige bedrag.

Zes voetbalclubs zijn zelf de bezitter van hun stadion en hebben dit probleem dus niet. Ajax is niet de eigenaar van de Johan Cruijff ArenA, maar betaalt relatief weinig aan huur en bovendien is die gekoppeld aan het aantal toeschouwers (momenteel nul). Feyenoord zal ook weinig toeschietelijkheid kunnen verwachten van De Kuip, want het stadion heeft vanwege de financiële problemen aangeklopt bij de gemeente Rotterdam.

NOS betaalt niet voor samenvattingen Eredivisie

In dit licht helpt het bepaald niet dat de NOS nog in gebreke blijft bij het betalen voor de samenvattingen van de Eredivisie. Volgens De Telegraaf moet de publieke omroep nog zo’n 7,5 miljoen euro afdragen. Een woordvoerder van de NOS wil niets anders kwijt dan het nietszeggende “De NOS voelt de verantwoordelijkheid om samen op zoek te gaan naar een passende oplossing”.

Ook Fox Sports krijgt nog geld

Een van de partijen die wachten op NOS-geld is FOX. Die zender dreigt ook in de grote problemen te komen, bijvoorbeeld als provider Ziggo besluit om de FOX-kanalen niet meer door te geven. Ziggo betaalt daar namelijk op zijn beurt ook weer voor aan FOX Sports. Maar het aanbod live voetbal kijken bij FOX is enorm verschraald: de Eredivisie ligt stil en het restantje Bundesliga is over een paar weken ook klaar. Ziggo Sport heeft de rechten voor Formule 1 en de Premier League.

Sportmarketeer Chris Woerts schat in dat er meer partijen kunnen volgen. “KPN, CAI Westland, Delta, Tele 2. Heel veel distributeurs zeggen: waarom betalen voor iets wat we niet geleverd hebben gekregen?”

Back To Top