Skip to content

De Eredivisie trapt weer af! Het seizoen 2019-2020 staat op het punt van beginnen. De seizoensopener is PEC Zwolle tegen Willem II en zondagavond is er een noviteit: een avondwedstrijd die begint om 20:00 uur. Niet iedereen is daar even blij mee: denk aan de fans die de avond voor een nieuwe werkweek laat thuiskomen en journalisten die nu ook op zondagavond in de weer zijn. Maar dit is een kennelijk niet omkeerbare trend: er is altijd en overal voetbal. En voor fans is dat toch heerlijk?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Ajax is de titelfavoriet bij bookmakers

Hoe schatten de bookmakers de verhoudingen in het Nederlandse voetbal in? Niet zo verrassend is Ajax bij de bookies de favoriet om de titel te prolongeren. De Amsterdammers staan op @1.65 en dat we dit seizoen weer een tweestrijd met PSV kunnen verwachten blijkt uit de notering @2.40 voor de Brabanders. Andere realistische titelkandidaten zijn er niet, getuige de @21.00 voor Feyenoord en @31.00 voor Vitesse.

De marktwaarde van de selecties

Een andere manier om de kracht van een club in te schatten is door te kijken naar de totale marktwaarde, al zitten daar haken en ogen aan. Een speler van in de dertig verliest namelijk rap zijn marktwaarde omdat zijn doorverkoopwaarde afneemt, maar dat wil niet zeggen dat hij minder waardevol is dan een duurdere twintiger. Hoe dan ook, Ajax heeft een totale marktwaarde (gebaseerd op de inschatting van Transfermarkt) van 375 miljoen euro en PSV volgt met 220 miljoen. Feyenoord heeft ook een dikke achterstand: 84 miljoen. Ook qua budget steekt de titelverdediger erbovenuit. Ajax heeft een begroting van 110 miljoen euro, PSV 78,5, Feyenoord 68 en Vitesse 26 miljoen.

Ervaring

Het Legioen lijkt dit jaar op weinig meer te mogen hopen dan wederom plek drie voor Feyenoord. Toch staan de Rotterdammers in een categorie bovenaan: de meeste Eredivisie-ervaring. Gemiddeld heeft een Feyenoordspeler 89 duels in de hoogste Nederlandse competitie op zijn naam. Bij Ajax is dat 68, bij PSV ook. Fortuna gaat met een groep groentjes de Eredivisie in: gemiddeld nog geen tien eredivisieduels per speler.

Speelronde 1

Vrijdag
20:00 PEC Zwolle – Willem II

Zaterdag
18:30 FC Emmen – FC Groningen
18:30 Vitesse – Ajax
20:45 FC Twente – PSV
20:45 VVV-Venlo – RKC Waalwijk

Zondag
12:15 Heracles Almelo – sc Heerenveen
14:30 Feyenoord – Sparta
16:45 ADO Den Haag – FC Utrecht
20:00 AZ – Fortuna Sittard

Back To Top