Skip to content

Spelers opleiden, het is een dankbaar klusje. Het is al met al financieel verstandiger dan peperdure vedetten kopen en het versterkt de band tussen speler, club en fans. Ajax geniet een uitstekende reputatie als opleidingsclub, al is het in heel Europa net niet de grootste talentenfabriek.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Wie is de beste opleidingsclub?

Het statistische bureau CIES Football Observatory heeft pen en papier gepakt en ging eens turven waar alle spelers van alle Europese clubs zijn opgeleid. Natuurlijk moet er voor zo’n telling wel een paar regels worden opgesteld. De CIES-gasten hanteren deze regel: tussen het 15e en 21e levensjaar minstens drie jaar voor een bepaalde club spelen. Wellicht is dat een net wat te ruime opvatting, bijvoorbeeld als iemand pas op zijn 18e instroomt.

Niet Ajax

Maar goed, volgens dat criterium heeft Ajax momenteel 72 door hen opgeleide spelers op de Europese velden rondlopen. En da’s niet de hoogste score. Die eer valt ten deel aan Partizan Belgrado, dat vanuit de Servische hoofdstad 75 spelers uit zijn voetbalfabriekje pompte. Sporting Portugal is derde met 62, Dinamo Kiev telt er ook 62 en Dinamo Zagreb 60. Barcelona staat tiende met 52 man, PSV volgt met 51 talentjes.

Nederland 9de op UEFA-coëfficiëntenlijst

De UEFA-coëfficiëntenlijst. Er zijn jaren geweest dat amper iemand wist hoe je dat woord correct moet spellen, laat staan wat het betekent, of hoe die lijst tot stand komt. Maar momenteel is dat puntenlijstje razend interessant. Want de Eredivisie maakt een lekkere opmars mee. En hoe hoger je op die lijst staat, hoe meer clubs hoger instromen in de Champions League en Europa League.

Nederland staat nu negende en kan deze week een stukje dichter bij nummer acht België kruipen. En er moeten wel heel veel wonderen gebeuren als de Eredivisie wordt ingehaald door de competities van Oekraïne, Turkije of Oostenrijk. Blijft Nederland dit jaar in de top tien staan, dan mag de landskampioen van 2020/21 direct deelnemen aan de groepsfase van de Champions League.

Eredivisie clubs kunnen profiteren van Ajax

En ook hoeven dan geen, of veel minder, Nederlandse clubs al in juli in actie te moeten komen in de allereerste voorronden van de Europese toernooien. Het is dus ook voor Nederlandse voetbalfans die weinig op hebben met Ajax hopen dat de Amsterdammers dit seizoen ook ver komen in de Champions League – dat levert een sloot punten op.

Back To Top