Skip to content

Ga niet te snel naar het buitenland, zo luidt het advies van PSV-nestor Eran Zahavi aan de jonge Nederlandse talentjes bij de Brabantse club. Hij doelt vooral op Mohamed Ihattaren (19) en Donyell Malen (22), die wellicht deze zomer vertrekken uit Eindhoven.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Zahavi hoopt dat Malen en Ihattaren voor PSV kiezen

De Israëlische international snapt dat het fijn is voor de club om te cashen, al zal dat geld ook gelijk geïnvesteerd moeten worden in hetzij de jeugdopleiding of een vervangende speler. Maar voor de loopbaan van de uitgaande voetballer is het beter om eerst uit te leren in de Eredivisie. “Om meer ervaren te worden, om volwassener te worden als leider en als persoon en om twee of drie jaar lang goed te spelen”, zo spreekt Zahavi.

Clubtrouw

Hij weet waar hij het over heeft. Hij debuteerde als tiener bij Hapoel Tel Aviv en maakte daar drie volledige seizoenen door, plus twee als huurling bij Ironi Ramat, voordat hij op zijn 23e naar Palermo vertrok. Het werd geen groot succes en in zijn tweede seizoen vertrok hij alweer uit Italië. Via daarna vier jaar Maccabi en vier jaar Guanzhou in China belandde hij bij PSV. Zahavi is kortom wel een globetrotter, maar toch ook best clubtrouw; hij hopt niet jaarlijks naar een nieuwe werkgever.

Ook graag buitenlandse talenten in de Eredivisie

Zahavi’s vaderlijke advies klinkt natuurlijk redelijk en verstandig, maar aan de andere kant: we willen toch ook dat buitenlandse talenten ervoor kiezen om hier, in de Nederlandse Eredivisie, te komen rijpen? Gaan we dan voortaan ook dat zeventienjarige Zweedse dribbelaartje of die negentienjarige Bosnische defensieve houthakker adviseren: ‘speel eerst nog maar een paar jaar in de Zweedse en Bosnische competitie’?

Ajax en PSV touwtrekken om Matthew Hoppe

Kortom, zijn de 18-jarige Zweed Paulos Abraham (FC Groningen), de 19-jarige Albanees Armando Broja (Vitesse), de 19-jarige Zweed Benjamin Nygren (sc Heerenveen) en de 19-jarige Marokkaans-Duitse Ayman Azhil (RKC Waalwijk) eigenlijk niet welkom hier?

En ondertussen lijken bijvoorbeeld Ajax en PSV verwikkeld in het touwtrekken rondom Matthew Hoppe, een onlangs 20 jaar geworden Amerikaanse aanvaller. Hij speelde nog geen duizend minuten voor Schalke, dat onderaan de Bundesliga bungelt.

Zelf bepalen waar je speelt

Kortom, voetballers, van welke leeftijd dan ook, zullen altijd de kans pakken als ze elders een hoger salaris, of een langer contract (meer zekerheid), of betere sportieve perspectieven krijgen. Krijg jij nu een telefoontje van een multinational in Dubai of van de concurrent van de baas, en ze bieden je driemaal je huidige salaris, dan ga je toch ook achter je oren krabben en er met je gezin over praten? Als, kortom, ‘Mo’ en Malen denken elders gelukkiger te worden, dan moeten ze dat lekker helemaal zelf weten.

Back To Top