Skip to content

Vorig jaar werd Matthijs de Ligt uitgeroepen tot Golden Boy, een award voor de beste jonge spelers op de Europese voetbalvelden. De verkiezing wordt georganiseerd door de Italiaanse sportkrant Tuttosport. Ditmaal zijn er liefst 5,5 Nederlanders genomineerd, waaronder titelhouder De Ligt.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Hoezo dat halfje? Willem Geubbels zit er tussen en hij heeft een Nederlandse vader, maar komt momenteel uit voor het Franse jeugdelftal (en mag dus nog wel switchen).

Lange lijst Golden Boy nominaties

De lijst die de krant heeft opgesteld is behoorlijk lang. Slim, want zo krijgt de titel in diverse buitenlandse sportkranten de nodige aandacht. Van Roemenië tot Denemarken en van Wales tot Servië, elke voetbalfan zal nu door zijn lokale media erop worden geattendeerd dat een landgenoot tot de uitverkorenen behoort.

100 man dikke onzin

Maar naast dat schouderklopje voor de marketingafdeling van Tuttosport moeten we ook streng zijn en vaststellen dat honderd man dikke onzin is. Van die honderd maken er maar een stuk of vijf echt serieus kans op de prijs. En dat zijn de jongemannen die nu al bij grote clubs spelen, daar ook in de basis staan en in het afgelopen seizoen in de competitie of in een Europees toernooi iets wonnen of in elk geval ver kwamen.

Geen Nederlander wint Golden Boy award

En met die criteria in gedachten kun je gelijk al de andere 5,5 Nederlanders met een rode pen doorstrepen. Ajacied Jurgen Ekkelenkamp viel alleen op door in de Champions League-match tegen Juventus een judogreep toe te passen op Cristiano Ronaldo. Justin Kluivert was bij AS Roma geen basisklant. En zeg eerlijk: welke daden van Feyenoorder Lutsharel Geertruida, Tahith Chong (Manchester United) en Leandro Fernandes (Juventus) en Geubbels (Monaco) staan er op uw netvlies? Precies: geen enkele.

Sancho favoriet voor Tuttosport prijs

De Ligt zou een uitstekende keus zijn, maar de jury lijkt niet zo van prolongatie te houden. Want dan zou het vorig jaar voor de hand liggen om Kylian Mbappé net als in 2017 het gouden beeldje te overhandigen. Daarom zit Matthijs de Ligt niet bij het lijstje met topfavorieten. Die bestaat uit Phil Foden (Manchester City), Gianluigi Donnarumma (AC Milan), Kai Havertz (Bayer Leverkusen), João Félix (Benfica) en Jadon Sancho (Borussia Dortmund). Sancho heeft wat ons betreft van dit groepje het meeste laten zien.

Back To Top