Skip to content

Ja, Dick Advocaat heeft weer eens aangekondigd dat hij nu, ditmaal echt, heus waar, gaat stoppen als trainer. Of nee, als clubtrainer dan – zodat de deur nog op een grote kier blijft in het geval een land informeert naar zijn diensten.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Dick Advocaat stopt als trainer Feyenoord

De 73-jarig Advocaat is van plan om aan het eind van dit eredivisieseizoen te stoppen bij Feyenoord. Hij zal ook wel moeten, want dan loopt zijn contract af, en de clubleiding heeft in weinig laten blijken, dat het hengelt naar een langer verblijf van de kleine generaal. Niet dat de resultaten tegenvallen, want die zijn subliem: sinds hij dik een jaar geleden als interimtrainer aantrad, na het fiasco met de toen ontslagen Jaap Stam, bleef Feyenoord in de Eredivisie ongeslagen.

Werken aan een voetbalvisie

Maar het is, zo vinden clubwatchers en kennelijk de directie ook, tijd om te werken aan ‘een voetbalvisie’. Wat dat precies is? Dat weet niemand, maar het klinkt zo geleerd en diepzinnig. Het is tijd dat Feyenoord zich niet meer alleen spiegelt aan de holle woorden “geen woorden maar daden”, maar dat er op een bepaalde manier gespeeld gaat worden.

Feyenoord heeft geld nodig

Alleen: zoveel smaken zijn er toch niet qua ‘op een bepaalde manier’ spelen? Je trekt je terug en loert op de counter, of je gokt op meer balbezit dan de tegenstander en poogt met veel man op de helft van de tegenstander te staan. En of dat tweede kan en lukt, hangt toch vooral af van het budget, en niet zozeer van de visie. Je kunt iets willen, maar hebt in het voetbal poen nodig om het te laten lukken.

Eerst de knaken, dan de visie bewaken

Dus laat Feyenoord zich nou maar eerst bekommeren om het renoveren van De Kuip of nieuwbouw (‘Feyenoord City’), om het benutten van de commerciële kansen en om het met dikke winst verkopen van pakweg Marcos Senesi en Steven Berghuis. Eerst de knaken, daarna pas de visie bewaken.

Trainerscarrière Dick Advocaat

Voor Dick Advocaat is in de toekomst in elk geval geen plaats en da’s niet zo verwonderlijk. Advocaat begon in 1981 aan zijn eerste klus als trainer, bij DVSP Pijnacker, kwam in 1984 plots in beeld als assistent van de grote Rinus Michels bij Oranje en heeft sindsdien zo rond de 30 klussen met wisselend succes geklaard.

Vier jaar PSV

Lang bleef hij vaak niet op zijn post. Soms zeer kort zelfs: bij het Servische nationale elftal was na vier interlands de koek alweer op, het Belgische elftal mocht vijf duels van zijn presentie genieten. En ook bij Sunderland (19) en Borussia Munchen-gadbach (18) hoefde hij zijn koffers amper uit te pakken. Het langst zat hij bij PSV: van 1994 tot 1998 zat hij daar 151 wedstrijden op de bank.

“Na een lange en prachtige loopbaan is Feyenoord een schitterende club om straks bij af te sluiten”, laat Advocaat weten. Tot pakweg ADO Den Haag of PEC Zwolle hem belt om ze uit de penarie te helpen…

Back To Top