Skip to content

Vanavond om 21:00 uur spelen Liverpool en Ajax hun vijfde match in groep D van de Champions League tegen elkaar. En voor beide is het vreemd genoeg, zo diep in de groepsfase van het miljoenenbal, geen cruciale confrontatie: beide clubs zullen zich sowieso kwalificeren voor de knock-outfase als ze hun zesde en laatste pot winnen.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Liverpool – Ajax Champions League: kansen bij verlies

Hoe dit zat? Liverpool heeft na vijf matches negen punten, Ajax en Atalanta zeven en FC Midtjylland is reeds uitgeschakeld met nul punten. Kortom, Liverpool kan met een zege op de Denen op twaalf punten komen en het is onmogelijk dat zowel Ajax als Atalanta daar beiden overheen gaan. Want die twee clubs komen elkaar in de slotwedstrijd tegen. Ook als Ajax nu met enorm veel goals de boot in gaat tegen de Engelse kampioen, dan volstaat daarna een zege op de Italianen om door te gaan.

Gelijkspel

Dus gaat deze partij nou wel echt ergens over? Tuurlijk wel. Als Ajax wint en op tien punten komt, en als Atalanta niet wint van FC Midtjylland, dan hebben de Amsterdammers volgende week ook genoeg aan een gelijkspel. En als Ajax gelijk speelt en Atalanta niet wint van de Denen, dan is daarna een gelijkspel ook voldoende.

Liverpool iets verzwakt

Het lijkt erop dat Liverpool ietwat verzwakt is ten opzichte van de twee vorige seizoenen, waarin The Reds ook wel erg oppermachtig waren. Heeft trainer Jurgen Klopp de selectie niet genoeg ververst? De bepalende spelers zitten al een, naar voetbalbegrippen, aardig tijdje bij de club: Sadio Mane sinds medio 2016, Mo Salah sinds 2017, Trent Alexander sinds 2016, Bobby Firminho sinds 2015, Gigi Wijnaldum sinds 2016, Jordan Henderson zelfs al sinds 2011.

Niet dat Liverpool er slecht voor staat trouwens, want na tien Premier League-speelronden heeft de club 21 punten, goed voor plek twee. Maar de 0-2 nederlaag in de vorige speelronde tegen Atalanta, de bizarre 7-2 opdoffer tegen Aston Villa in oktober en het moeizame gelijkspel afgelopen weekend uit tegen Brighton (1-1) wijzen op een fragiliteit die de vorige seizoenen nimmer aanwezig was.

Ajax gaat lekker in de Eredivisie

Ajax scoort er in de Eredivisie ondertussen lustig op los, met natuurlijk de allesbepalende kanttekening dat tegenstanders als Heracles en FC Emmen van een ander kaliber zijn dan Premier League-tegenstanders. Dit weekend werd het clubrecord qua ‘aantal goals na de eerste tien wedstrijden in de Eredivisie’ verbroken. Maar tegen Liverpool scoren, dat lukte op 21 oktober in de heenwedstrijd niet, ondanks vijf schoten op goal.

Voorspelling Liverpool – Ajax

Ajax heeft elf Europese uitwedstrijden op rij niet verloren (zeven zeges) en heeft ook al een hele tijd niet enorm op de broek gekregen in de Champions League: het is 34 wedstrijden geleden dat er met meer dan een goal verschil werd verloren.

Liverpool noteert voor de winst 1.68, gelijkspel 4.25 en winst Ajax 4.80. Zoals uitgelegd is dit duel, zeker gezien hoe druk het momenteel is op de voetbalagenda, niet enorm belangrijk voor beide teams. Daarom tippen we de mooie prijs op ‘onder 2,5 goals’ met een quotering van 2.88.

Back To Top