Skip to content

Dick Advocaat is een happy trainer momenteel. Zoals we gisteren schetsten is de spelersgroep bij Feyenoord momenteel weer op peil. Er zijn nieuwe krachten gehaald en na maanden blessureleed zitten er nog weinig spelers in de ziekenboeg.

En dan kan hij ook nog werken met een handjevol jonge spelers die een grote toekomst voor zich kunnen hebben. Het is niet altijd verstandig om te roepen dat ze dit en dat gaan bereiken, maar het tekent wel het jeugdige enthousiasme van de 72-jarige Advocaat, dat hij hele mooie dingen voorspelt voor doelman Justin Bijlow.

“Justin Bijlow staat in de toekomst bij Oranje onder de lat”, zo zegt hij bijvoorbeeld. Vandaar dat de trainer met een gerust hart Kenneth Vermeer naar een Amerikaanse club liet vertrekken: Bijlow stond klaar om de eerste keus te worden. “Een prima keeper, dat zag je meteen. Erg aanwezig, volop aan het coachen en hij is pas 22 jaar. Als hij zo doorgaat…”

Bijlow was een van de voetballers die eerder dit seizoen niet altijd inzetbaar waren door pijntjes en klachten. En nu? “Hij is fit. Ik kreeg laatst, na twee wedstrijden met Bijlow onder de lat, vragen over zijn niveau. Dat snapte ik niet. Alsof Bijlow net komt kijken. Hij is een uitstekende keeper, het is heel normaal dat hij bij Feyenoord een basisplaats heeft.” Da’s helder!

Wat nog niet zo helder is, dat is hoe het voetbal moet omgaan met toeschouwers die racistische leuzen scanderen of op een andere wijze zich misdragen en iemand beschimpen vanwege zijn afkomst of huidskleur. Spelersvakbond VVCS (Vereniging van Contractspelers) vindt dat clubs niet op maatregelen van anderen moeten wachten. Ze moeten zelf beleid ontwikkelen.

Voorzitter Evgeniy Levchenko zegt: Clubs steken de kop in het zand en schieten hierin tekort. Ze sluiten eigenlijk de ogen voor racisme en discriminatie, want ook homofobie komt veel voor in de stadions.”

Den Bosch liet eind vorig jaar zien hoe het niet moet. “Daar wordt maar één persoon vervolgd. Dat is niet juist, als een half vak heeft staan roepen.” Op aandringen van VVCS is dit nu de regel: “De aanvoerder stapt voortaan meteen naar de scheidsrechter als een speler uit zijn team discriminerende opmerkingen hoort. De scheidsrechter moet dan in actie komen: iets laten omroepen in het stadion. Als dat dan niet werkt, moet er direct worden gestaakt.”

Back To Top