Skip to content

Laten we eens een serieus onderwerp aanstippen in deze nieuwsrubriek: racisme op en rond de Nederlandse voetbalvelden. Toen Excelsior-voetballer Mendes Moreira door Den Bosch-supporters van alles naar zijn hoofd kreeg was de algemene teneur dat ‘zulke dingen bijna nooit gebeuren in Nederland. Maar als jij als journalist op je aparte plekje in het stadion of jij als tv-kijker op de bank het niet hoort en ziet, dan betekent dat nog niet, dat het er ook niet is.

Spelersvakbond VVCS heeft namelijk een onderzoekje onder zijn leden uitgevoerd, in samenwerking met tv-programma EenVandaag, en concludeert dat er schrikbarend veel voorvallen zijn .Waarom dan dat scheve beeld bestaat van verdraagzaamheid, vrede en verbroedering in de Nederlandse stadions? Omdat spelers en clubs de voorvallen liever stil houden.

Om maar wat cijfers te noemen: een derde van de aanvoerders van de Nederlandse profclubs ervaart minstens eens per half jaar racisme op het voetbalveld. Denk daar maar eens over na. Stel dat het jou overkomt op school, op werk of gewoon op straat. Dat is dan geen incidentje meer. Dan ga je voelen: ik ben niet welkom.

We kunnen gerust spreken van een soort taboe. Want het probleem wordt amper besproken. Van de ondervraagde captains geeft drie kwart aan dat er binnen hun club geen harde afspraken zijn over hoe te handelen bij racistische uitingen. Dat hangt ook weer samen met het gebrek aan duidelijkheid over mogelijke strafmaatregelen.

Vanaf deze maand, februari 2020 dus, wordt er gestart met een nieuw beleid van de KNVB. De bond gaat met slimme camera’s daders opsporen. Ook worden wedstrijden voortaan zodra racistische spreekkoren klinken subiet gestaakt.

De aanvoerders vinden staken een prima plan. Ze zijn niet zo enthousiast over straffen zoals puntenaftrek. “De club straffen heeft geen nut aangezien de supporters dan toch niet worden gestraft. De volgende wedstrijd doen ze het weer. Je moet de daders aanpakken”, zegt een van hen. Plus: misbruik ligt op de loer, want nep-fans kunnen dingen gaan roepen in de hoop dat de club die ze haten een straf krijgen.

Kijk dinsdagavond vooral even naar EenVandaag, dan wordt het onderwerp behandeld.

Back To Top