Skip to content

Halverwege de eredivisie stond FC Emmen er belabberd voor. De club uit Drenthe, pas met zijn tweede seizoen ooit op het hoogste Nederlandse niveau actief, had na 17 speelronden 5 puntjes en een doelsaldo van 17-45. De lijstjes met zwakste nummer laatst ooit werden er alvast bij gehaald.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

FC Emmen laatste tijd niet te stuiten

Maar kijk hoe het nu gaat met het Emmen voetbal. Inmiddels zijn 29 van de uiteindelijke 34 speelronden afgerond en is FC Emmen geklommen naar plek 17, met 21 punten. In de laatste 12 eredivisieduels haalden de Drenten dus 16 punten, een gemiddelde van 1,33 per match. Dat is enorm veel meer dan de concurrentie onderin. VVV haalde in diezelfde periode 6 punten, ADO ook 6, Willem II 12 en en RKC eveneens 12.

12 punten uit laatste zes rondes

En vooral de laatste zes speelronden is FC Emmen bijna niet te stuiten: 12 punten, het vierde hoogste aantal in die periode. En tegen Sparta en FC Groningen (beide 1-1) had Emmen wellicht meer dan een punt verdiend. Maar wat is het resterende programma van de club die in de winterstop nog wachtte op de eerste zege?

Degradatiestrijd Eredivisie

De ploeg treft nog thuis Heracles, uit Ajax, thuis FC Groningen, thuis Heerenveen en uit VVV. Dat laatste duel is cruciaal, de Limburgers zijn immers wat betreft degradatie Eredivisie een directe concurrent. Of de Peruvanen Sergio Peña en Miguel Araujo aan de club verbonden blijven hangt vermoedelijk samen met wel of niet handhaven. Hun contracten lopen medio 2022 af en als FC Emmen afzakt naar de Eerste Divisie zullen ze onbetaalbaar worden.

Sergio Peña gangmaker FC Emmen

En Pena is broodnodig voor de sfeer in de groep, zo onthulde trainer Dick Lukkien. “De jongens zijn natuurlijk hartstikke blij en de trainer ook wel, hoor”, zei hij na de zege op Fortuna. “Iedereen was aan het dansen en springen op Spaanstalige muziek, want Sergio Peña is dan de dj.” Het geloof in een Houdini-achtige ontsnapping is uiteraard groot. “Ik kan ze beloven dat we tot en met de laatste wedstrijd tegen VVV-Venlo alles blijven geven.”

Doelsaldo gaat nog verbeteren

Hoopgevend ook voor FC Emmen is dat de goals voor en tegen zwakker zijn dan de expected goals. Kortom, er gingen minder ballen in en ze liepen meer tegentreffers op dan op basis van de kracht van de kansen verwacht kon worden. Het verwachte doelsaldo is -16, het echte -30, en dat zal vermoedelijk de komende weken nog iets naar elkaar toe groeien.

Back To Top