Skip to content

Cambuur en De Graafschap laten het er niet bij zitten dat de KNVB vorige week vrijdag besloot dat beide clubs niet promoveren van de Eerste Divisie naar de Eredivisie. Ze zijn bereid om alle juridische middelen in te zetten die voorhanden zijn.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Cambuur wil ledenvergadering KNVB

Advocaat Dolf Segaar vertegenwoordigt zowel Cambuur als De Graafschap, die op het moment dat er een streep door de competities ging, de nummers een en twee van de Eerste Divisie waren. Dat zijn plekken die recht geven op rechtstreekse promotie. Segaar probeert een Algemene Ledenvergadering van de KNVB af te dwingen.

“Ik heb begrepen dat meer dan vier clubs iets voelen voor zo’n vergadering. Welke weet ik nog niet”, zegt hij tegen het AD. Het lijkt in elk geval om ook FC Utrecht te gaan, de eredivisieclub die het meest gedupeerd werd door het KNVB-besluit. “De reglementen schrijven voor dat het de vergadering bijeenroept, binnen een termijn van drie weken. Maar dat kan sneller in spoedeisende gevallen”, legt hij uit.

20 clubs in Eredivisie

Zo’n vergadering kan het overbodig maken om naar de rechter te stappen, mits dan afspraken worden gemaakt waar wel alle profclubs vrede mee hebben. “Iedereen heeft wat te verliezen. Solidariteit betekent ook dat je met elkaar een goede besluitvorming hebt”. Dat is gelijk ook het probleem: als het huidige besluit vervalt, welke moet daarvoor dan in de plaats komen? De enige oplossing lijkt dat er 20 clubs in de Eredivisie gaan spelen (geen degradanten, wel twee promovendi). Maar voor de rest van de Eerste Divisie is dat onaantrekkelijk: hun competitie verliest dan twee blikvangers en krijgt er niets voor terug.

KNVB verdedigt besluit

De KNVB heeft woensdag via een email het besluit verdedigt door te stellen dat de clubs nu eenmaal niet allemaal tweemaal tegen elkaar hebben gespeeld. En dat er daarom geen ‘sportieve consequenties’ verbonden kunnen worden aan de wel afgeronde speelronden. Ook vond de KNVB de uitslag van de enquete niet duidelijk genoeg: “het bestuur betaald voetbal is van mening dat uit deze peiling niet een duidelijke meerderheid blijkt voor de keuze van een bepaald besluit”. De uitslag was dat 16 voor promotie en degradatie waren, 9 clubs tegen en 9 geen stem indienden.

Back To Top