Skip to content

Hakim Ziyech blijft week in week uit schitteren in het shirt van Ajax en lijkt het niveau van de Eredivisie inmiddels wel ontgroeid. Zo nu en dan is het een geliefd onderwerp in sportieve talkshows om te speculeren naar welke club de Marokkaanse international hierna zal gaan. Waarbij telkens de tegenwerping is: “De absolute top wil hem niet, want hij lijdt te vaak balverlies”. Is dat zo?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Balverlies Hakim Ziyech in Eredivisie

In de Eredivisie valt het allemaal nog wel mee. Ziyech verliest gemiddeld twee keer per 90 minuten de bal. De vraag hoe erg dat is, hangt natuurlijk af van de positie op het veld. Nu hij de laatste weken vaker in de as speelt en niet meer op de flank, is balverlies in potentie wel meteen stukken riskanter. Maar er zijn tientallen spelers met een hoger gemiddelde, soms oplopend tot 3,8, zoals in het geval van Sylla Sow (RKC).

In de Champions League is zijn 1,1 keer balverlies per 90 minuten zelfs bijzonder weinig. Kylian Mbappé van Paris Saint-Germain overkomt het bijvoorbeeld 3,4 keer per negentig minuten.

Verbetering geven lange ballen

Wel is er nog veel ruimte voor verbetering bij het geven van lange ballen. Dat gaat 2,4 keer per 90 minuten de mist in bij Ajax in de Eredivisie en op zijn positie (aanvallende middenvelder) is er maar een handjevol spelers met slechtere stats. In Europa bezondigt hij hier zich 3 maal per wedstrijd aan, ook een relatief hoge score. Toch zijn er grotere zondaars, zoals Cadreva van Inter Milan (bijna 5) en Thiago van Bayern München (4).

Grootste pijnpunt: afstandsschoten

Dan komen we aan bij het grootste pijnpunt: mislukte afstandsschoten. Hakim Ziyech laat geen kans onbenut om af te drukken. En die afdruk gaat gemiddeld 2,3 per speelronde mis. Da’s van alle eredivisiespelers die regelmatig in actie komen de hoogste score. En eigenlijk is dat ook een vorm van balverlies: een schot dat over of naast gaat betekent dat de aanval klaar is en de bal weg is.

Behoedzamer in Champions League

In de Champions League weet hij zich in te houden: Ziyech onderneemt dan veel minder pogingen tot een afstandsschot, al is zijn slagingspercentage nog steeds erg laag. Van zijn gemiddeld twee Europese afstandsschoten per match zijn er gemiddeld 1,5 onzuiver.

Kan de Ajax uitblinker mee met wereldtop?

Dus beslis nu zelf maar of je het eens bent met de stelling die Willem van Hanegem maandag in zijn AD column dropte: “Deze speler kan in de absolute top mee, geen twijfel over mogelijk.”

Back To Top