Skip to content

Let op: wil je vandaag de wedstrijd tussen AZ Alkmaar en Viktoria Plzen in de voorronde van de Champions League zien, dan moet je al om 16:30 uur inschakelen. Het stadion van AZ in Alkmaar wordt nog herbouwd als gevolg van de stormschade vorig jaar en de lichtmasten zijn nog niet geplaatst. Dus moet er worden gespeeld als het nog licht is.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

AZ – Plzen Champions League: Stengs en Vlaar fit

Niet alleen het tijdstip is ongebruikelijk voor een CL-potje. Ook is er geen publiek welkom en je kunt wel raden wat daar de reden voor is. AZ heeft slechte resultaten geboekt in de voorbereidingsperiode, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets. Wel belangrijk is dat ten opzichte van die oefenwedstrijden er weer enkele invloedrijke spelers beschikbaar zijn. Calvin Stengs en Ron Vlaar zijn weer fit, maar Pantelis Hatzidiakos zal niet mee spelen.

En een ander uniek kenmerk van de confrontatie is dat er geen thuis- en uitduel is. Deze ene wedstrijd in Alkmaar beslist wie door gaat: AZ Alkmaar of Viktoria Plzen. Ook dat hangt weer samen met de coronacrisis: de UEFA wil het aantal wedstrijden en alle bijbehorende vliegbewegingen beperken.

Kijk AZ – Plzen live op tv op Fox Sports 1

Weg AZ naar groepsfase Champions League lang

Beide clubs sloten het vorige seizoen af als nummer twee van hun nationale competitie (mocht je het niet weten, Plzen komt uit Tsjechië). De verliezer van dit duel stroomt door naar de derde voorronde van de Europa League. De winnaar gaat dus naar de derde kwalificatieronde en zal daarna ook nog de play-off moeten doorstaan om dan pas de hoofdfase van de Champions League te bereiken. De weg naar het miljoenenbal is dus nog erg lang en onzeker.

Selectie AZ onzeker

Ook met vraagtekens omgeven is hoe de selectie van AZ er de komende weken uit zal zien. Er is veel interesse voor pareltjes als Stengs, Myron Boadu en Teun Koopmeiners. Hoe staat de ploeg er volgens trainer Arne Slot voor? “Ik ben tevreden over ons voetbal op de eerste twee delen van het veld. Maar het is nog te weinig gelukt om tot kansen te komen”, zegt hij. Plzen heeft al een speelronde in de Tsjechische competitie achter de rug en won met 3-1 van Opava.

Tsjechen

Zijn er dan nog wat mannen bij Plzen die je wellicht herkent? Misschien middenvelder Jan Kopic, die 19 keer speelde voor het Tsjechische elftal, of anders verdediger Jakub Brabec, die dat 17 keer deed. Of misschien David Limbersky, die al 15 Champions League-duels speelde. RKC Waalwijk-fans veren op bij het zien en horen van Jean-David Beauguel, die daar van 2014 tot 2017 speelde.

Voorspelling AZ – Plzen

AZ staat voor winst genoteerd op 2.10, gelijkspel noteert 3.25 en winst Plzen 3.75. We verwachten stevige tegenstand van de Tsjechen en tippen x2 (gelijk of winst Plzen) op 1.74.

Back To Top