Skip to content

Ajax, dat is toch de club van Amsterdamse branie, zelfvertrouwen, “wij zijn de beste van de wereld”? Maar daar is momenteel weinig van over. Trainer Erik ten Hag heeft het zelfs over ‘een gebrek aan zelfvertrouwen’. Terwijl die kwaliteit net zo bij de Nederlandse recordkampioen hoort als de kleuren rood en wit.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Zelfvertrouwen Ajax zoek

Tegen AZ kwam Ajax afgelopen weekend al behoorlijk snel op achterstand. Verdediger Daley Blind leidde de 0-1 in met een foute pass. “We hebben een aantal tegenvallers gehad en dan weer zo snel op achterstand… En dan ook nog in die fase van de opbouw. Dat is dodelijk”, zegt Ten Hag. “Dat doet wat met het vertrouwen, dat zakte flink in.”

Snel herpakken

Ajax won vier van de vorige negen duels op het Eredivisie programma. Ondertussen werd de club ook uit het Europa League-toernooi gesmeten door Getafe, dat over twee duels simpelweg sluwer bleek en de Amsterdamse aanval het zwijgen oplegde. “Bij Ajax zijn we gewend te winnen. De spelers vochten er vol voor. We zullen ons alleen snel moeten herpakken”, aldus Ten Hag.

Zonder teamgeest wordt Ajax geen Eredivisie kampioen

Carel Eiting stond in die match tegen AZ in de basis. Hij heeft zich na een blessureperiode van een jaar teruggeknokt in de hoofdmacht. “Als één speler te gehaast is, dan is het nog te overzien. Maar als zeven jongens denken: ik wil nu scoren, ik wil nu die steekbal geven, nu die actie maken of omschakelen, dan kom je in een ander ritme”, analyseert hij.

Ook Dusan Tadic signaleert een gebrek aan afstemming binnen het team. “Ik ben boos, op mezelf, op alles. We moeten in de spiegel kijken. We spelen niet goed genoeg als team”, meent de Servische international. “Op deze manier worden we geen kampioen.” AZ heeft nu net als Ajax 53 punten.

Transfers

De komende weken zullen de speculaties over zomertransfers aanzwellen en dat zal de rust binnen Ajax ook geen goed doen. De Telegraaf schrijft bijvoorbeeld dat Álvarez het niet echt ziet zitten om langer in Amsterdam te blijven. De Mexicaan kreeg op zowel het middenveld als achterin speeltijd, maar wist Ten Hag niet te overtuigen. Nu is hij bankzitter.

Back To Top