Skip to content

De charme van het bekertoernooi, zo vindt ook de bond KNVB, is dat amateurclubs een kansje krijgen om een hele grote, landelijke prijs te winnen en om hun krachten te meten met pakweg Ajax, PSV of Feyenoord. Maar door de coronapandemie gaat die droom dit seizoen in rook op. Alle amateurclubs die nog in het toernooi zaten worden daar per direct uitgesmeten.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

KNVB Beker verder zonder amateurs

De maatregel hangt samen met de beslissing van het kabinet dat amateurclubs nog steeds geen wedstrijden mogen spelen. Momenteel is het alleen profclubs, en dan ook nog eens alleen in het voetbal, toegestaan om duels af te werken. Gevolg: de 26 amateurclubs die nog kans maakten op de TOTO KNVB Beker zijn nu prompt uitgeschakeld.

Loting Beker: 9 clubs direct naar achtste finales

Er blijven nu 23 clubs over, die dus allemaal uitkomen in de Eredivisie
en de Keuken Kampioen Divisie. Zaterdag 21 november wordt de loting verricht voor een zogeheten tussenronde. Negen clubs worden vrijgeloot: ze mogen meteen door naar de achtste finale. Veertien clubs gaan dus wel een duel in die tussenronde spelen. Daar rollen dan zeven winnaars uit. Die zeven, plus de negen vrijgelote clubs, komen elkaar tegen in de achtste finale. Vanaf dat punt gaat het KNVB Beker programma op normale wijze verder – als de pandemie niet nogmaals een stok tussen de spaken steekt.

Financiële compensatie voetbalclubs KNVB

De tussenronde wordt op 15, 16 en 17 december gespeeld. De achtste finales op 19, 20 en 21 januari. Er is een kleine pleister op de wond van de amateurverenigingen: ze krijgen een financiële compensatie van de KNVB. Ook de profclubs die door deze uitval een wedstrijd mislopen krijgen de vergoeding gestort van die niet gespeelde wedstrijden.

Vervallen Bekerwedstrijden

Aanvankelijk was het de bedoeling dat er zeventien bekerwedstrijden gespeeld zouden worden op 1 en 2 december. Dat was al een uitgestelde datum, om zo amateurclubs, in afwachting van het kabinetsbeleid, een kans te geven om toch nog deel te nemen aan het bekertoernooi. Dat uitstel leidt nu dus, zoals het gezegde luidt, tot afstel.

Jan Dirk van der Zee baalt

De KNVB betreurt de maatregel maar ziet geen andere mogelijkheden. “Ondanks dat veldvoetbal in de buitenlucht plaatsvindt en nauwelijks lange contactmomenten kent, mogen volwassenen al geruime tijd alleen in minigroepjes van twee of vier personen trainen”, zo moppert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal bij de bond. “Dat is verschrikkelijk voor een teamsport, voor onze drieduizend verenigingen én voor de gezondheid van zo’n één miljoen voetballers die al wekenlang thuiszitten.”

Back To Top