Skip to content

Het is Ajax dan toch gelukt om echt koploper te zijn van de Eredivisie. De Amsterdammers mochten deze week al tweemaal tijdelijk aan die eer ruiken, omdat ze hun wedstrijd in de Eredivisie eerder speelden dan koploper en titelhouder PSV. Maar nadat de Brabanders zondagmiddag punten lieten liggen uit bij Vitesse (3-3), is Ajax na 29 van de 34 speelronden dan toch echt de nieuwe lijstaanvoerder.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Willem II – Ajax 1-4

De uitwedstrijd tegen Willem II leek vooraf een lastig te nemen hobbel te worden voor Ajax. De Tilburgers gingen deze match in met vier zeges op rij en hadden zeven speelronden na elkaar minstens twee goals gemaakt. Beide trends werden bruut de nek omgedraaid door een efficiënt Ajax. Want waar normaal een uitslag als 1-4 wijst op grote dominantie, viel het in het Koning Willem II Stadion wel mee met de scheefheid van de krachtsverhoudingen.

Zo kwamen beide ploegen tot dertien schoten en loste Willem II slechts een zuiver, doelgericht schot minder af dan de gasten: vier om vijf. Ajax was slordiger dan normaal in zijn passing, want bijna altijd wordt de grens van tachtig procent nauwkeurigheid makkelijk overschreden, maar nu bleef het steken op 79 procent.

Lof voor Joel Veltman

Bemoedigend met het oog op de aanstaande confrontatie met Juventus in de Champions League, is dat Joel Veltman uitstekend de plek innam van de geblesseerde Noussair Mazraoui. “Tegen Willem II verdedigde hij niet alleen nagenoeg foutloos, hij communiceerde bovendien goed en maakte ook nog een doelpunt”, concludeert trainer Erik ten Hag.

Vitesse – PSV 3-3

En weer lukte het regerend kampioen PSV om na de 90e minuut een nederlaag af te wenden. Hirving Lozano benutte in de 91e minuut een strafschop. In de laatste tien minuten was Vitesse leeg gestreden en hadden de gasten nog best met de zege aan de haal kunnen gaan.

Maar het moet verontrustend zijn voor trainer Mark van Bommel dat zijn mannen zich na de winterstop keer op keer terug moeten vechten. Van de twaalf speelronden in 2019 wist PSV er maar vier met twee of meer goals te winnen. Voor de winterstop lukte dat in 12 van de 17 speelronden.

Mark van Bommel tipt tegenstanders

Trainer Mark van Bommel baalde natuurlijk maar noemde het positief dat zijn ploeg kansen blijft scheppen. “Pas als je geen kansen creëert, wordt het moeilijk om wedstrijden te winnen. Vitesse speelde heel erg opportunistisch en hanteerde vaak de langer bal. Daardoor lag het veld vaak open”, zo gaf hij alvast een tip aan aankomende tegenstanders.

Eredivisie uitslagen speelronde 29

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

FC Emmen – sc Heerenveen 2-0 (1-0)
PEC Zwolle – Fortuna Sittard 5-0 (1-0)
VVV-Venlo – Feyenoord 0-3 (0-1)
Vitesse – PSV 3-3 (1-1)
ADO Den Haag – FC Utrecht 5-0 (3-0)
Willem II – Ajax 1-4 (1-2)
FC Groningen – Excelsior 1-0 (0-0)
De Graafschap – AZ 1-1 (0-0)
Heracles Almelo – NAC Breda 1-0 (0-0)

Back To Top