Skip to content

Zondag om 12:15 uur speelt in Amsterdam Ajax tegen FC Groningen. De thuisploeg zal sowieso het weekend uitgaan als koploper, terwijl de Groningse gasten in theorie van plek zes naar plek vieren kunnen stijgen.

Ajax – FC Groningen speelronde 25

Vorig weekend leed Ajax na lange tijd puntverlies: het werd 1-1 uit tegen PSV. De gelijkmaker viel in de slotfase en kwam tot stand via een strafschop, dus het was al met al een meevallertje dat niet werd verloren. PSV schoot geen steek op met de puntendeling en heeft nog steeds negen verliespunten achterstand, met nog maar tien speelronden op het speelschema Eredivisie om dat te compenseren. Het kampioenschap lijkt, kortom, voor zo’n 95 procent vergeven aan Ajax.

Wat gaat Ten Hag doen?

En dat stelt dit duel, met ook weer Europese verplichtingen voor Ajax op de agenda, in een ander licht. Niet dat trainer Erik ten Hag nu gelijk vijf basisspelers op de bank zet, maar hier en daar zal hij met opzet wat heviger rouleren. Nicolás Tagliafico zit weer bij de wedstrijdselectie, nadat de linksback vier duels miste.

Groningen spits Larsen zeer efficiënt

FC Groningen hoopt dat middenvelders Azor Matusiwa en Ahmed El Messaoudi weer wat minuten kunnen maken. Laatstgenoemde is met 0,4 goals per 90 minuten even productief als spits Jorgen Strand Larsen en leverde bovendien ook nog twee assists. Larsen is een van de meest efficiënte aanvallers op de Europese velden. Drie weken terug stond hij nog tweede op een lijst met hoeveel schoten spitsen nodig hebben per goal – alleen Erling Haaland deed het beter.

Statistieken Ajax vs FC Groningen

Ajax verloor zijn twee vorige uitwedstrijden tegen FC Groningen, maar in de Johan Cruijff Arena is het vaak wel een succesverhaal voor de landskampioen. Ajax won namelijk de zes onderlinge duels met de FC in de hoofdstad. Het totale doelsaldo liegt er niet om: 14-1. Inmiddels heeft Ajax 20 van zijn vorige 24 thuiswedstrijden in de Eredivisie gewonnen en in 9 van de vorige 11 maakten de Amsterdammers minstens twee treffers.

En FC Groningen is buitenshuis ook stukken minder taai dan in de Euroborg. Daar werd in 8 van de 13 optredens de nul gehouden, maar op reis lukte dat slechts 1 van de 11 keer. Ajax houdt de boel thuis niet potdicht: 4 clean sheets in 11 thuisduels.

Voorspelling Ajax – Groningen

Ajax noteert 1.23 voor de winst, gelijk staat op 6.40 en winst Groningen op 12.50. We tippen dat beide teams scoren @1.91.

Back To Top