Skip to content

Ajax heeft zondag met opvallend gemak van AZ gewonnen (2-0) en staat daardoor vijftien punten voor op de Alkmaarders en twaalf op nummer twee PSV. Met nog vier speelronden te gaan kan Ajax dus alleen door PSV worden bijgehaald als alle resterende vier duels worden verloren – en PSV telkens wint. En dan hebben de Amsterdammers een doelsaldo dat met een marge van 32 erg veel in hun voordeel werkt.

Als Ajax komende speelronde gelijkspeelt is de klus geklaard. Zelfs bij verlies kan het aanstaande zondag nog kampioen worden indien PSV punten morst tegen Heerenveen.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Ajax viert vast kampioensfeestje

Kortom: Ajax had er alle reden toe om zondagmiddag op het parkeerdek van de Johan Cruyff Arena te verschijnen en even te laten blijken dat de 35e landstitel binnen is. Een echt feest mocht en kon natuurlijk niet, deels omdat de titel nog niet officieel binnen is, en vooral ook vanwege alle met de pandemie samenhangende beperkingen.

AZ gaat voor tweede plek

Een fraaie vertoning was het wel tegen AZ, dat alle reden had om er een echte match van te maken. Immers, plek twee is nog te bemachtigen, en die geeft recht op de voorronde van de Champions League, terwijl de nummer drie daar naar kan fluiten. En AZ voelt nog enige wrevel omdat vorig seizoen, dat vanwege corona werd afgebroken, de eerste plek, en bijbehorend CL-ticket, naar Ajax ging, terwijl AZ evenveel punten had en de twee onderlinge duels had gewonnen.

Ajax fitter ondanks intensief programma

En terwijl AZ in april nog maar twee matches had gespeeld, en tegen Willem II en Sparta, had Ajax een intensief programma afgewerkt: al zes eerdere partijen deze maand, waaronder een bekerfinale en twee Europese duels. Toch kwam de koploper fitter en agressiever voor de dag en zit er bij AZ schijnbaar wat sleet op. Want jongens als Myron Boadu, Calvin Stengs en Teun Koopmeiners kloppen op de deur van Oranje en zullen vast op de radar staan van buitenlandse clubs, maar om nou te zeggen dat zij een ijzersterk seizoen beleven…Nou nee.

Boadu, Stengs en Koopmeiners

Koopmeiners is van die drie nog het meest berekenbaar, en de clubtopscorer bovendien, daarbij geholpen doordat hij de strafschoppen neemt. Boadu is als spits toch wat beperkt; hij knalt de helft van zijn schoten niet tussen de palen (dus over, naast of geblokt) en mist (nog?) het spelinzicht om zich makkelijker aanspeelbaar te maken. En Stengs is simpelweg niet productief genoeg: twee goals tot nu toe dit kalenderjaar.

Klasbak Davy Klaassen

Ajax heeft een klasbak als Davy Klaassen, die voor de tigste keer de openingstreffer voor zijn rekening nam. En dan te denken dat hij tot begin oktober nog in het shirt van Werder Bremen speelde. Ajax polste of-ie wilde komen, trok hem op 18 oktober een roodwit shirt aan en sindsdien is hij elke 152 minuten in de eredivisie betrokken bij een goal (11 goals, 2 assists).

“Klaassen is een meester in de omschakeling”, zo prees Erik ten Hag zijn pupil. “Hij rouwt nooit bij balverlies, neemt altijd gelijk weer zijn positie in. Hij gaat altijd voorop in de strijd, is positief en laat de kop nooit hangen.”

Back To Top