Skip to content

Zondag om 14.30 uur speelt sc Heerenveen tegen SC Cambuur. De thuisclub staat achtste, de gasten zeventiende. In Friesland is dit natuurlijk een affiche waarnaar al tijden wordt afgeteld.

Jarenlang stond het duel niet op het Eredivisie speelschema, want de clubs kwamen in verschillende divisies uit, maar dit is het tweede seizoen op rij met de Friese derby.

Zondag: de Friese derby Heerenveen – Cambuur

Vorig seizoen won Heerenveen uit met 1-2 en werd het in het Abe Lenstra Stadion 3-3. Op de ranglijst eindigden de clubs vlak na elkaar: sc Heerenveen als achtste, SC Cambuur als negende, met slechts twee puntjes verschil.

Groter kwaliteitsverschil dit seizoen

Dit seizoen zit er schijnbaar een groter kwaliteitsverschil tussen de provincierivalen. Cambuur heeft weliswaar een speelronde minder gespeeld, maar heeft twaalf punten achterstand op sc Heerenveen.

De vorige drie speelronden verloren de mannen die eerder dit seizoen afscheid moesten nemen van trainer Henk de Jong. Vanwege gezondheidsredenen zette hij voor onbepaalde tijd een stapje terug. Nu is Pascal Bosschaart voor de groep gezet.

Vandaag nog eerst Feyenoord – Cambuur

SC Cambuur moet vandaag nog uit tegen Feyenoord spelen. Heerenveen-trainer Kees van Wonderen zegt daarover: “De derby is een wedstrijd op zich, dan ben je die wedstrijd van donderdag weer vergeten”.

Ook blikt hij terug op de derby’s die hij vroeger meemaakte: “Als speler voel je het nog intenser dan als hoofdcoach. Als trainer ben je het iets meer analyserend aan het begeleiden. En je relativeert de hete sfeer eromheen.”

Mats Köhlert en João Virgínia belangrijkste spelers

De belangrijkste spelers aan beide kanten zijn, in onze ogen, Mats Köhlert bij Heerenveen en doelman João Virgínia bij Cambuur. De Duitser werd bijvoorbeeld door VI in oktober uitgeroepen tot speler van de maand. Hij was eerst flankspeler, nu is hij linksback. Na twaalf speelronden is hij de Heerenveen-speler die de meeste kansen heeft gecreëerd.

Van Virginia kunnen we dat uiteraard niet verwachten, maar de jonge sluitpost (23) laat zien waarom hij eerder bij Arsenal en Everton zat eens Portugees jeugdinternational was.

Heerenveen favoriet voor de winst

De afgelopen dagen hebben Friese media zoals Leeuwarder Courant het vuurtje voor de derby lekker opgepookt en beide clubs zijn er helemaal klaar voor. De thuisploeg favoriet: een zege noteert 1.83 tegenover 4.15 op een overwinning van Cambuur.

Back To Top