Skip to content

Eredivisie | Zaterdag om 21:00 uur speelt RKC Waalwijk tegen Sparta. De Brabantse club staat na negen speelronden op plek 15 met 7 punten en de Rotterdamse gasten hebben evenveel punten, maar bungelen op de voorlaatste plek.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

RKC – Sparta: geen zicht op verbetering

Uit zijn vier eerdere thuiswedstrijden in de Eredivisie haalde RKC vier punten, terwijl Sparta geen enkele van zijn vier optredens buiten het Kasteel wist te winnen en uit maar 1 puntje bij elkaar speelde. Dit zijn dus de wat zwakkere broeders in de Eredivisie en het slechte nieuws voor RKC is dat de onderliggende cijfers er niet op wijzen, dat het snel beter zal gaan.

RKC heeft namelijk een expected goals saldo van -7 en het echte doelsaldo is -3. Kortom, de ploeg doet het iets beter dan op basis van de kansen die het afdwingt en tegen krijgt kan worden verwacht. Bij Sparta zijn de prestaties juist slechter dan de verwachte goalwaarde. Die is -4, maar het echte saldo is -9. Dat zit hem vooral in het verwachte aantal tegengoals en dat kan er op wijzen dat de tegenstanders tot nu toe een tikje ‘geluk’ hadden met hun afwerking.

Sparta heeft zes van de laatste zeven onderlinge gewonnen. Ook kregen de Kasteelbewoners in 5 van de 7 onderlinge duels geen tegengoals. RKC heeft nu al acht wedstrijden op rij in de competitie niet gewonnen.

Sparta keeper fijnproever

De thuisploeg moet het stellen zonder Joel Pereira, Richard van der Venne en David Min. Dirk Abels en Aaron Meijers zijn vanwege een schorsing absent bij de gasten.

Misschien krijgen de Sparta-spelers in de rust een hapje voorgeschoteld van hun keeper, Benjamin van Leer. Hij heeft namelijk een bedrijfje opgericht, Happy Taste, dat maaltijden verkoopt. “Ik ben dan wel geen topkok, maar wel een fijnproever”, verklaart hij. “Ik, als Molukker, ben opgegroeid in een eetcultuur. Bij ons thuis kun je altijd eten krijgen.”

De sfeer is bij Sparta nog wel oké, ondanks dat het zo moeizaam gaat, terwijl het vorige seizoen zo sterk werd afgesloten. “Maar het staat allemaal nu nog zo dicht bij elkaar, dat dit nog geen zorgen baart”, zegt Bryan Smeets. “We moeten gewoon zorgen dat we deze lijn doorzetten, want we spelen helemaal niet zo slecht. We moeten alleen wat meer kansen gaan benutten.”

Back To Top