Skip to content

De steun voor PSV-trainer Roger Schmidt neemt rap af. De Duitser werd in de eerste maanden na zijn komst welwillend gadegeslagen, want hij leek mooie plannen en interessante, moderne ideeën over teambuilding en tactiek mee te nemen naar Eindhoven. Maar zoals dat altijd gaat in het profvoetbal staan resultaten op één, en als die tegenvallen, dan daalt het vertrouwen in iemands langetermijnvisie zienderogen.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Prestaties PSV vallen tegen

PSV stond er in de Eredivisie ondanks een wiebelige eerste seizoenshelft in de winterstop aardig voor. De achterstand op Ajax was te overzien, er zat een stijgende lijn in de fitheid en cohesie van de spelersgroep en iedereen roemde de aanvallende potentie van de Brabanders. Malen, Zahavi, Ihattaren, Götze, Gakpo, Madueke: allemaal spelers die het net weten te vinden.

Roger Schmidt

Maar inmiddels heeft PSV negen verliespunten meer dan Ajax, worden de belangrijke wedstrijden niet gewonnen, roept het wisselbeleid van Schmidt irritatie op en blijkt hij toch niet telkens zo’n hoffelijke en goed gemanierde gentleman als het eerst scheen. Regelmatig houdt Schmidt tirades over scheidsrechters, het programma en kritische journalisten.

Wisselbeleid Schmidt irriteert

Dat geprikkelde, soms wat vijandige gedrag van de Duitser roept weerstand op. Ook binnen PSV en zijn fans en iconen. PSV-legendes Willy en René Van de Kerkhof, die vooral in regionale media vaak worden opgevoerd om het fan-sentiment te vertolken, zijn het beu dat Schmidt de neiging heeft om de beste spelers vroegtijdig naar de kant te halen. “De wisselingen zijn absurd aan het worden. Hij moet er geen speeltuin van maken”, menen de broers.

Aad de Mos draait in het Eindhovens Dagblad de duimschroeven aan: “PSV loopt gewoon een beetje te wandelen. Er zit ook totaal geen emotie in bij de spelers. Ik ben zeer teleurgesteld in Schmidt, en ook in de spelers”, aldus de oud-trainer.

Afellay: systeem inruilen

En voormalig PSV-speler Ibrahim Afellay, vorig seizoen nog de captain, richt zijn pijlen wel heel persoonlijk op Schmidt. Hij snapt niet dat Schmidt Sangare en Rosario handhaaft als verdedigende middenvelder. “Hij laat die jongens iedere keer weer staan. Hij blijft maar volharden. Hoe kan je domineren als je daar twee spelers hebt staan die grossieren in balverlies, waarbij Sangaré de kroon spant”, zegt Afellay. Is het niet tijd om dat systeem in te ruilen voor iets dat meer bij de beschikbare spelers past? “Blijkbaar heeft hij het tactisch vermogen niet om zo te denken”, vreest Ibra.

Back To Top