Skip to content

Kijk eens welke club na de zevende speelronde van de Eredivisie opdoemt als koploper: PSV! De Brabanders beleefden enkele zwakke weken, waarin onder meer werd geploeterd in Europa en nationaal werd verloren van FC Twente. Maar na de zege (4-3) op Feyenoord op zondag, waarna Ajax uit verloor van AZ (2-1) staan Ruud van Nistelrooij en zijn mannen plots bovenaan.

En dat zal voorlopig twee weken zo blijven. Deze week wordt er in de Nations League gevoetbald (Polen – Nederland 22/9 en Nederland – België 25/9) en is er aldus geen Eredivisie voetbal. Overigens staat dinsdag en woensdag de tweede kwalificatieronde op het bekerprogramma waarin 42 clubs strijden om een plek in het hoofdtoernooi dat op 18 oktober van start gaat.

Gakpo schittert in PSV – Feyenoord: 4-3

De overwinning van PSV op de Rotterdammers betekende de eerste nederlaag van Feyenoord in de Eredivisie. En dat had de ploeg van trainer Arne Slot voor een groot deel aan zichzelf te wijten, want alle goals van PSV ontstonden uit fouten en corners. Cody Gakpo maakte een treffer en zorgde voor drie assists.

Uitgerekend Gakpo dus, de aanvaller die in de zomer eigenlijk wilde vertrekken naar het liefst een topclub uit de Engelse Premier League. De interesse van Manchester United werd niet concreet genoeg, daarna kwam Southampton in beeld. Daar werd hij minder enthousiast over, en het bod was ook lager dan dat van Man U.

John de Jong geslachtofferd

Dus technisch directeur John de Jong besloot Gakpo niet te verkopen. Dat kwam hem dan weer duur te staan: de raad van commissarissen had liever die tas met geld gehad en sprak van ‘een vertrouwensbreuk’ over het functioneren van De Jong. Die werd vervolgens weggestuurd.

AZ – Ajax: eerste puntverlies voor kampioen

Het soepele begin van het seizoen van Ajax kreeg deze week geen vervolg. Eerst was Liverpool een paar klasses sterker in de Champions League en zondag won AZ in Alkmaar met 2-1. Het was het eerste puntverlies voor de Amsterdamse landskampioen dit eredivisie seizoen.

Mees de Wit straft af

Ajax kwam wel snel op voorsprong: 0-1 na twaalf minuten dankzij Mohamed Kudus. Maar AZ Alkmaar hield vast aan het plan, dat bestond uit compact spelen, veel energie steken in duels en de opbouw van Ajax verstoren. Dat lukte: Devyne Rensch maakte een fout, Mees de Wit strafte het af. De Wit was gehaald als linksback, maar speelde ditmaal linksbuiten.

Vlak voor rust zorgde Jens Odgaard na een lange bal voor de 2-1. Vervolgens was het vooral aan AZ-goalie Hobie Verhulst te danken dat de drie punten over de streep werden getrokken.

Back To Top