Skip to content
Midtjylland - Ajax Champions League. Toch winnen ondanks uitgedunde selectie door corona

Tot minstens het tweede weekend van april 2020 ligt de Eredivisie vanwege het coronavirus stil. En de Eerste Divisie ook, plus al het amateurvoetbal. Hoe moet het nu verder met de nationale voetbalcompetitie?

Gevolgen coronavirus op Speelschema Eredivisie

Zondag kondigde de regering een nieuw pakket maatregelen aan in een poging om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Al eerder was besloten om de rest van maart geen sportevenementen meer te organiseren. Die beperking werd dus uitgebreid met het schrappen van de speelrondes die op 4 en 5 april op het speelschema Eredivisie stonden.

Ploegen niet direct weer wedstrijdfit

In het weekend riep de sportkoepel NOC*NSF alle sportorganisaties op om hun accommodaties te sluiten. Dat betekent dat er geen trainingen meer worden gegeven. De KNVB wilde dat advies aanvankelijk nog niet vertalen in een verbod voor clubs om hun deuren te openen. Inmiddels is dat verbod er wel gekomen. “De KNVB houdt voor de hervatting van de competities rekening met de tijd die de selecties nodig hebben om weer wedstrijdfit te worden”, zegt de bond.
.
Kortom, zelfs als de wereld, en Nederland, begin april plots totaal is verlost van het virus en alle dreigingen over zijn, dan nog kan er niet direct in het weekend van 11 april weer profvoetbal gespeeld worden. Een weekje trainen, dat lijkt te weinig om de status van ‘wedstrijdfit’ te bereiken. Ajax en Feyenoord waren afgelopen zaterdag nog wel van plan om deze maandag 16 maart het trainingsveld te betreden. Dat kan en mag dus niet meer.

Meer duidelijk na UEFA overleg dinsdag

Eric Gudde, de algemeen directeur van de KNVB, geeft in een brief aan dat de Nederlandse bond niet nu op eigen houtje besluiten kan nemen. “Inmiddels zijn de ogen van het Europese voetballandschap gericht op het UEFA-overleg van komende dinsdag en de gevolgen die daaruit voortkomen voor de Champions League, Europa League en EURO 2020”, aldus Gudde. “De uitkomst van dat overleg maakt wellicht duidelijk welke ruimte dit wel of niet gaat geven voor onze competities.”

EK voetbal, Champions League, Europa League

Concreet: gaan de Champions League en European League voor clubs door en gaat het EK voetbal door? Als de UEFA al die toernooien op de geplande datums wil afronden, dan is er voor de Europese nationale clubcompetities extreem weinig ruimte op de agenda. Ook mogelijk is dat de CL en EL in verkorte vorm op de agenda worden gezet (geen thuis- en uitduels meer, maar één match) en dat het Europees kampioenschap naar komende winter of zomer 2021 (of zelfs winter 2021) wordt verplaatst.

Dinsdag komt er dus vermoedelijk meer naar buiten, al meent de Franse krant L’Equipe dat veel grote nationale voetbalbonden pleiten voor uitstel van Euro 2020.

Back To Top