Skip to content

De voetbalbond KNVB heeft een noodplan klaar liggen in het geval er voor 30 juni 2020 geen enkele wedstrijd meer wordt gespeeld in de Eredivisie. Momenteel is het de bedoeling dat er vanaf 6 april weer speelronden worden afgewerkt. Dat lijkt een tikje te optimistisch.

Eredivisie voetbal & corona: de scenario’s

Just Spee, voorzitter van de KNVB, erkende tegenover de NOS dat het Eredivisie programma hoogstwaarschijnlijk nog verder wordt uitgesteld. “We weten dat er nu dat er tot 6 april niet gevoetbald wordt. En dat er een aantal weken nodig is om de spelers fit te krijgen, om weer wedstrijden te spelen.” Kortom, ook als de coronacrisis ineens over is, zullen we tot minstens mei moeten wachten.

Wel of geen wedstrijden met of zonder publiek

En ook is het nu nog niet te zeggen of er dan direct ook publiek welkom is in de stadions. De KNVB werkt aan drie scenario’s. 1: wedstrijden worden gespeeld met publiek. 2: zonder publiek. 3: sommige duels worden totaal niet gespeeld, zodat het speelschema Eredivisie in totaal niet 34 speelronden zal tellen. Dat laatste scenario lijkt pas in beeld te komen als er voor 30 juni geen enkel competitieduel wordt afgerond.
Eredivisie: noodplan KNVB als voor 30 juni niet gevoetbald wordt

Ajax kampioen Eredivisie

Waarom die datum? Simpel: op die dag loopt er van veel voetballers het contract af. Kortom, als tussen vandaag 23 maart en 30 juni echt nergens in de Eredivisie de bal gaat rollen, dan is de huidige stand in de Eredivisie ook gelijk de eindstand. Ajax is dan kampioen.

Geen degradatie maar wel promotie: 20 Eredivisie clubs!

Overigens hoeven RKC en ADO Den Haag dan niet te degraderen. Maar de nummers 1 en 2 van de Eerste Divisie gaan wel promoveren. Het gevolg is dat het Eredivisie seizoen 2020/2021 dan een competitie kent met maar liefst twintig clubs. Uniek! Momenteel zou het om Cambuur en De Graafschap gaan.

Ranglijst 30 juni bepalend

Maar die datum van 30 juni 2020 moet je natuurlijk niet te letterlijk nemen. Want als pas op pakweg 25 juni weer gevoetbald kan worden, dan lukt het natuurlijk niet om in 5 dagen de resterende 9 speelronden te finishen. En wat gebeurt er dan? De KNVB kan in zo’n geval weinig anders dan er op 30 juni een punt achter zetten en de ranglijst van dat moment uitroepen tot eindlijst.

Thuisblijven

Samengevat: als het echt niet lukt om ergens begin juni de Eredivisie te hervatten, dan wordt het knap lastig om elke club 34 speelronden uit te laten spelen. Wil je ook dat het virus zich lastig kan verspreiden, er zo weinig mogelijk slachtoffers vallen en de sportwereld weer op gang kan komen? Hou je dan aan de regels wat betreft thuis blijven, buiten afstand houden en handen wassen!

Back To Top