Skip to content

Coronavirus en Eredivisie | Toen de regering maandag aankondigde dat het verbod op evenementen tot (minstens) 1 juni werd verlengd, leek het doek te vallen voor dit eredivisieseizoen. Want dan zou er simpelweg te weinig tijd resteren om de voetbalcompetitie af te ronden. Dinsdag kwam er beter nieuws.

Eredivisie en coronavirus: er is nog hoop op uitspelen competitie

In theorie kan Eredivisie uitgespeeld worden

Toen werd duidelijk dat de Nederlandse sportcompetities niet onder het verbod vallen. Daardoor is het in elk geval in theorie mogelijk dat de Eredivisie, Eerste divisie en het amateurvoetbal eerder worden hervat. Maar niet voor 6 april, want tot die datum zijn grootschalige bijeenkomsten en sportevenementen sowieso van de baan. En tot 1 juni is het sowieso niet toegestaan om duels met publiek te spelen.

KNVB vergadert over mogelijke scenario’s

De KNVB laat weten dat de komende dagen wordt vergaderd over drie scenario’s. Scenario 1: de competities worden voor 30 juni afgerond – alle speelronden worden afgewerkt. Scenario 2: de betaald voetbal competities worden pas na 30 juni afgerond (afhankelijk wat er uit de UEFA Kalenderwerkgroep komt). Scenario 3: de competities worden niet helemaal afgerond.

Optie 1: voor 30 juni alles afwerken afwerken

Hopen is op optie 1 en dat er vanaf mei weer gevoetbald kan worden. De eerste wedstrijden die dan in de Eredivisie afgewerkt zullen worden zijn waarschijnlijk de inhaalduels AZ – Feyenoord en FC Utrecht – Ajax. Wordt er pas vanaf 1 juni gevoetbald dan moeten de acht resterende rondes op het Eredivisie speelschema in één maand worden afgewerkt. We krijgen dan mogelijk te maken met twee speelrondes per week. Bovendien moet de bekerfinale FC Utrecht – Feyenoord ook nog worden gespeeld.

Optie 2: Meer tijd

Komt de UEFA met een latere datum dat de voetbalcompetities mogen worden afgerond, dan zijn er vanzelfsprekend meer mogelijkheden. Juridisch gezien levert dit dan wel een hoop discussiepunten op.

Optie 3: Eredivisie wordt niet uitgespeeld

Beslist de KNVB dat de Eredivisie en andere competities niet worden uitgespeeld, dan zit seizoen 2019 – 2020 er na 26 speelrondes op en is er (vermoedelijk) geen kampioen. De huidige stand in de Eredivisie is dan bepalend voor de verdeling van de Europese tickets.

Verschuift UEFA ingangsdatum transfers?

Natuurlijk is de KNVB baas in eigen land, maar wel heeft Nederland te maken met de Europese en internationale context. En die bepaalt nou eenmaal dat er van veel spelers het contract afloopt op 30 juni. Neem bijvoorbeeld Hakim Ziyech: als hij per 1 juli van Ajax naar Chelsea verkast, dan kan hij dan dus niet meer voor de Amsterdammers in de Eredivisie voetballen. Maar het is goed mogelijk dat de UEFA de ingangsdatum van de zomerse transfers verschuift.

Afwachten

Kortom, de virtuele vergadertafels zitten vol de komende dagen en weken. Ondertussen moeten we hopen dat de ziekenhuizen weer geleidelijk leegstromen, dat de maatregelen wat betreft afstand houden effectief blijken en dat het normale leven weer op gang kan komen. “De komende periode blijven we in overleg met alle betrokkenen in deze en wachten we de communicatie vanuit de overheid met name in relatie tot het besluit over de sport af”, zegt de KNVB.

Snakken naar voetbal

Nu onder meer tig wielrenwedstrijden, grote tennistoernooien als Indian Wells en Roland Garros, Euro 2020, de Olympische Spelen en de Dutch F1 Grand Prix zijn afgelast of uitgesteld, snakken sportliefhebbers naar een sprankje hoop. Naar een rollende bal, naar gejuich en vertier. Wat er de komende maanden ook nog gebeurt, het lijkt nu al vast te staan dat ‘coronavirus’ het woord van het jaar wordt.

Back To Top