Ga naar hoofdinhoud
Voorspellen Willem II - sc Heerenveen: gevecht in niemandsland Eredivisie | Getty

Zaterdag 8 december om 18:30 uur speelt Willem II in Tilburg tegen sc Heerenveen. Het is de vijftiende speelronde in de Eredivisie en beide ploegen staan in het niemandsland tussen de subtop en de degradatiezone in. Heerenveen is negende, Willem II elfde en slechts twee punten scheiden het duo.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Willem II – sc Heerenveen Eredivisie

Wiskundig gezien kan de verliezer van dit duel op plek vijftien terechtkomen, nog maar een plekje boven de gevreesde streep. Zeker in het geval van Heerenveen is dat een horrorscenario, de Friezen hebben immers de ambitie om stevig in het linkerrijtje te eindigen en een Europees ticket te bemachtigen. Maar er zit iets grondig mis in de balans tussen offensieve intenties en defensieve soliditeit bij de Friezen.

Passnauwkeurigheid nekt Heerenveen

Van oudsher ziet sc Heerenveen zichzelf graag als aanvallende club. Het is dan fijn als een groot deel van je passes aankomen. Immers: verlies je op de helft van de tegenstander de bal, terwijl veel van je mannen ook aan die kant staan, dan heeft de opponent daarna vrij spel op jouw helft.

Kortom, wil je vaak en veel en met veel man tegelijk aanvallen, dan is les 1: houd de bal in het team. Maar daar schort het aan bij Heerenveen. De passnauwkeurigheid van 76,7% is slechts de dertiende score van de achttien eredivisionisten. Willem II twee doet het iets beter met 77,1 procent.

Schoten uit uitgespeelde kansen

En van een team dat zichzelf als aanvallend omschrijft verwacht je relatief veel goede kansen. Dus geen pogingen van afstand of uit spelhervattingen, maar het soort schot dat voortvloeit uit wat we ‘uitgespeelde kansen’ noemen. Uit open spel. Ook dat lukt niet echt: Heerenveen heeft gemiddeld 8 schoten uit open spel per speelronde, de twaalfde score; Willem II doet het overigens zwakker met 10,2.

Dit zijn ook twee teams waar je niet naar moet kijken als je veel actie rondom de doelmond wil zien. Sc Heerenveen schiet maar 6,4 keer per wedstrijd vanuit het strafschopgebied, Willem II 5,1. Even om te vergelijken: Ajax doet dat elf keer per competitiematch.

Willem II heeft ook geen wonderploeg

Da’s veel kritiek op Heerenveen, maar Willem II heeft natuurlijk ook geen wonderploeg. Wel lijkt de trainer een nuchterder beeld te hebben van zijn spelersmateriaal, wat zich onder meer uit in meer clean sheets (drie versus een) en een iets beter doelsaldo dan Heerenveen.

Wel won Heerenveen vier van de afgelopen zes onderlinge ontmoetingen, wat de ploeg wat moed kan geven. Of overmoed? Alhoewel: thuis won Willem II juist vier van de laatste zes confrontaties.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Voorspellingen Willem II – sc Heerenveen

Wedden op Eredivisie? Willem II staat voor de winst genoteerd op 2.30, gokken op gelijkspel levert 3.50 x je inleg op en inzetten op Heerenveen 2.90. De logische tip is minstens drie goals voor 1.65 x je inzet. In alle zes vorige onderlinge duels in Tilburg werd die drempel geslecht.

Back To Top