Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie trainers Heracles en Vitesse draaien door Getty

Uitslagen play offs. Op het veld is alles gespeeld in de Eredivisie, in de rechtbank nog niet. Maar Heracles Almelo gaat sowieso Europa in, en Willem II en Go Ahead Eagles spelen Eredivisie.

Heracles Almelo debuteert in Europa

De rechtbank hoeft er in elk geval niet aan te pas te komen bij FC Utrecht. De KNVB had Utrecht geen UEFA-licentie verstrekt wegens achterstallige betalingen van transfersommen. Maar de ploeg verknalde zelf al hun kans op Europees voetbal. Na een 1-1 in Almelo ging het zondag in de eigen Galgenwaard met 2-0 onderuit tegen Heracles Almelo.

Zo gaat de club van de dolblije voorzitter Jan Smit na elf jaar Eredivisie op rij ook voor het eerst Europa in, na de derde keer play-offs (in 2009/10 en 2010/11 ging het mis).

Europees voetbal na Eredivisie 2015/16

PSV – groepsfase Champions League
Ajax – derde voorronde Champions League
Feyenoord – groepsfase Europa League
AZ – derde voorronde Europa League
Heracles Almelo – derde voorronde Europa League

Willem II dopt zijn eigen boontjes

Aan de onderkant van de Eredivisie leek Willem II er sowieso in te blijven. Ofwel door het terugzetten van FC Twente naar de Eredivisie, ofwel door aartsrivaal NAC Breda te verslaan in de play-offs. Gelukkig gebeurde dat laatste. De 2-1 uit Breda werd weggepoetst door een 3-1 zege in eigen huis, via onder meer twee goals van Erik Falkenburg. NAC is daardoor veroordeeld tot nog een jaar Jupiler League.

Go Ahead Eagles weer in de Eredivisie

Go Ahead Eagles was al bijna zeker van de Eredivisie na een eerdere 4-1 zege op De Graafschap in eigen huis. In Doetinchem hielden de Eagles het professioneel op 1-1. De Graafschap leefde echter nog tussen hoop en vrees na de wedstrijd. Want Willem II – NAC Breda moest nog gespeeld worden. En als Willem II zou winnen, kon De Graafschap ‘hopen’ op een terugzetting van FC Twente naar de Jupiler League door de KNVB. Het weerhield enkele ‘fans’ er echter niet van om een gewelddadige confrontatie te zoeken met spelers van Go Ahead Eagles.

FC Twente en De Graafschap naar rechter

Fans van FC Twente en De Graafschap richten hun ogen vanaf nu niet meer naar het veld, maar naar de rechtbank. De KNVB wil FC Twente dus degraderen, maar de Tukkers gaan dat sowieso aanvechten.

De Graafschap heeft al aangegeven dat het ook naar de rechter stapt als FC Twente daarin succesvol is. Want de club zit in het vagevuur: het kan niks met spelerscontracten en sponsors zolang het niet weet waar het aan toe is. En weken onzekerheid is funest, dus ‘gedraagt De Graafschap zich als Eredivisie-club.’ Degradatie van FC Twente hoeft niet per se voor De Graafschap. “Dan maar 19 clubs in de Eredivisie”, liet men al weten.

Sparta na zes jaar terug in Eredivisie

We zouden bijna de kampioen van de Jupiler League vergeten. Na zes seizoenen afwezigheid is Sparta weer terug in de Eredivisie. In 2011/12 en 2012/13 ging het mis in de play-offs, de twee seizoenen erna eindigde Sparta zelfs als 16e en 8e. Maar nu is het de overtuigende kampioen van de Jupiler League.

Trainer Alex Pastoor stond aan de wieg van het succes van de relatief jonge ploeg, met de 28-jarige Thomas Verhaar als ervaren man en topscorer met 24 goals. Het is nu aan Pastoor om van de club uit Rotterdam-West weer een volwaardige Eredivisionist te maken.

Gepromoveerd/in Eredivisie gebleven
Willem II
Go Ahead Eagles
Sparta (kampioen Jupiler League)

In Jupiler League volgend seizoen
NAC Breda
Cambuur Leeuwarden

Onzeker over Eredivisie/Jupiler League
FC Twente
De Graafschap

Back To Top