Ga naar hoofdinhoud
Heerenveen tegen Groningen

Zondag 8 april om 14:30 uur speelt in het Abe Lenstra Stadion de Derby van het Noorden: Heerenveen tegen Groningen. De Friese club jaagt op toegang tot de play-offs voor de Europa League en staat achtste met 39 punten, drie minder dan nummer zeven Vitesse. De gasten uit de buurprovincie staan veertiende met 29 punten, zes meer dan Roda en dus schijnbaar veilig genoeg met het oog op de nacompetitie.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

sc Heerenveen – FC Groningen Eredivisie

Ondanks het verschil van tien punten tussen dit tweetal kennen ze een identiek doelsaldo van min vijf. Voor Heerenveen is dat doelsaldo niet zo gek gezien de plek in de middenmoot, maar voor Groningen is het opmerkelijk om dan zo laag te staan. Er staan vier clubs boven de noorderlingen met een slechter doelsaldo. Natuurlijk worden punten niet uitgedeeld op basis van dat saldo, maar het geeft soms een scherpere indicatie van de consistentie van een club dan het puntenaantal.

Waar FC Groningen het net even wat slechter mee doet dan SC Heerenveen is qua goals niet met lege handen staan, want de ploeg slaagde er zesmaal niet in om een goal te maken terwijl dat de Friezen maar vier keer overkwam. En terwijl die laatsten ook zes keer een clean sheet mee naar huis namen, lukte dat Heerenveen vijf keer. Wat relatieve vorm betreft ontlopen de twee elkaar ook amper. Heerenveen haalde in de vorige acht speelronden gemiddeld 0,21 punt per match minder dan het totale gemiddelde, bij Groningen is dat 0,12 punt minder.

Statistieken

En ook de laatste onderlinge duels zijn in evenwicht, met twee zeges voor elk en een totaal doelsaldo van 11-9. Thuis kon Heerenveen wel zijn stempel drukken met vier zeges tegenover één nederlaag en een totaal saldo van 14-5. In die wedstrijden vielen vier rode kaarten, wellicht toch het effect van de emoties die een provinciale burenruzie oproept in dat deel van het land.

Ook vinden we het duo hoog terug in het lijstje met clubs die betrokken zijn bij matches waarin beide teams scoren. Dat gebeurt bij Heerenveen in 69 procent van de gevallen en bij Groningen 66 procent. De keepers lijken het dus zwaar te gaan krijgen.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Een Heerenveen – Groningen voorspelling doen? Sc Heerenveen is favoriet op 1.60, gelijkspel noteert 4.25 en voor winst FC Groningen krijg je 4.90 per ingezette euro bij bookmaker Kroon Sport. We tippen dat beide teams scoren op 1.62.

Back To Top