Ga naar hoofdinhoud
SC Heerenveen - Fortuna Sittard Eredivisie zaterdag 31 augustus 2019 | Getty

Er staan zondag nog een aantal belangen op het spel in de Eredivisie. Natuurlijk de titelstrijd tussen Feyenoord en Ajax, maar ook tickets voor de play-offs en nacompetitie ontlopen.

De laatste Eredivisie speelronde staat op het programma en de simpelste voorspelling is eigenlijk die van de vorige ontmoetingen te nemen. Wat dat betreft kan Feyenoord uitkijken naar een huldiging op de Coolsingel zondag.

Titelstrijd: Feyenoord wint, Ajax verliest

De Rotterdammers spelen thuis tegen Heracles Almelo, de club die nog in de strijd is voor een ticket voor de play-offs. Als we de 0-1 zege van Feyenoord in Almelo pakken, lijkt dat een voorbode voor de titel.

Zeker als je bedenkt dat Ajax weliswaar tegen nummer 12 Willem II speelt, maar juist in eigen huis met 1-2 van de Tilburgers verloor eerder dit seizoen. Overigens won Ajax een paar weken later met 5-0 van datzelfde Willem II in de KNVB Beker. Maar de Amsterdammers weten ook uit de statistieken dat Feyenoord het in de eigen Kuip fantastisch doet dit seizoen: 14 zeges, 2 gelijkspellen en 0 nederlagen.

Play-offs: tickets voor Heerenveen en Heracles

Voor drie clubs staat de laatste speelronde nog in het teken van de strijd om de play-offs. FC Utrecht en AZ zitten daar al in, en dan zijn er nog twee tickets te vergeven. Vitesse won de KNVB Beker en gaat sowieso de Europa League in, FC Twente is uitgesloten van Europees voetbal. Blijven nog drie clubs over in de race: Heerenveen, Heracles Almelo en FC Groningen. Heerenveen en Heracles staan achtste en negende, met drie punten voor op FC Groningen.

Heerenveen staat er het beste voor, met ook nog eens qua doelsaldo +3 voorsprong op Heracles Almelo. De Friezen spelen thuis tegen NEC, dat nog strijdt om nacompetitie te voorkomen. Maar afgaande op het duel in Nijmegen, moet sc Heerenveen vrezen. Want daar werd het 2-1 voor NEC. Heracles Almelo speelt dus uit bij Feyenoord en ervan uitgaande dat ze daar verliezen, zou FC Groningen nog een kans maken. Maar thuis tegen de komende tegenstander FC Twente gingen de noorderlingen met een doelpuntrijke 3-4 onderuit. Dus zouden de tickets naar Heerenveen en Heracles gaan.

Nacompetitie: Sparta, NEC en Roda JC

Nog één zege heeft Roda JC nodig om zichzelf veilig te spelen, nadat het na speelronde 28 zelfs nog laatste stond. Sparta en NEC maken namelijk nog kans om de veilige vijftiende plek van Roda JC over te nemen, want zij staan er twee punten onder. Sparta met een nog beter doelsaldo, als het gelijk in punten zou eindigen. Roda JC gaat op bezoek bij bekerwinnaar Vitesse, en verloor thuis met 1-0 van de Arnhemmers.

Sparta heeft een iets makkelijker duel, uit bij het al gedegradeerde Go Ahead Eagles. Een late penalty van Loris Brogno was toen genoeg voor de 1-0 zege voor de Rotterdammers. Wat dat betreft zou Sparta op papier nog in extremis in de Eredivisie blijven, nadat het als kampioen van de Jupiler League gepromoveerd was vorig seizoen. Een 2-1 zege op papier van NEC tegen Heerenveen zou alleen ervoor zorgen dat NEC als nummer 16 naar de nacompetitie gaat en Roda JC als de nummer 17.

Voorspellen Eredivisie

Natuurlijk is de volledige laatste speelronde van de Eredivisie interessant, maar ik pik er een paar wedstrijden uit. Zo zie ik bij bookmaker 888Sport een erg mooie 5.75 op winst van NEC uit bij Heerenveen.

FC Twente staat op 2.23 om het seizoen positief af te sluiten met een zege op FC Groningen. Die weddenschap valt eventueel te combineren met de 1.84 op een driepunter van Sparta bij Go Ahead Eagles. Lees meer: wedden op Eredivisie.

Back To Top