Ga naar hoofdinhoud
FC Twente - Vitesse eerste wedstrijd voor Philip Cocu

Eredivisie nieuws. Op 11 mei wordt de Rinus Michels Award uitgereikt aan Phillip Cocu, Giovanni van Bronckhorst of John van den Brom. De trainers van respectievelijk landskampioen PSV, bekerwinnaar Feyenoord en nummer drie AZ staan op de shortlist. Wie wordt de coach van het jaar?

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Rinus Michels Award 2018

Je zou zeggen dat zo’n award uitdelen een makkelijk klusje is. De trainer van de landskampioen heeft ogenschijnlijk de beste prestatie geleverd. Een competitie over 34 speelronden vergt een langere adem dan een bekertoernooi. Maar omdat sport gebaat is bij discussies, zodat het een grotere rol gaat spelen in onze dagelijkse bezigheden, is het bij awards nooit zo simpel.

Extreme fantasiescenario’s

Want wat als nou pakweg Sparta tweede was geworden op slechts één punt van PSV? Dat zou gezien in het enorme verschil in budget toch eigenlijk een opmerkelijker en meer bewonderenswaardig wapenfeit zijn dan PSV naar de 24e titel loodsen?

Of wat als iemand in de winterstop bij FC Twente was aangesteld die vervolgens zeventien speelronden op rij met 10-0 wint, waardoor de Tukkers vanuit de degradatiezone stijgen naar de subtop? Dan is zo iemand toch veel spraakmakender dan de leiders van PSV en Feyenoord, voor wie het sowieso bijna onmogelijk is om buiten de (sub)top te eindigen?

Krediet verdienen

Dit zijn wel heel extreme fantasiescenario’s, maar het punt is dat sportfans graag een prestatie interpreteren door te kijken naar de middelen die voorhanden zijn. Niet voor niks hoor je in talkshows vaak dingen als ‘mijn grootmoeder kan Barcelona ook kampioen maken’. Een atleet of trainer verdient dus eigenlijk pas krediet en individuele prijzen als hij veel meer doet dan van hem of het team verwacht mocht worden.

Eredivisie trainer van het jaar

Voor wie van deze drie heren geldt dat? Van PSV mocht je op zich wel het kampioenschap verwachten, want de terugval bij Feyenoord viel te verwachten en de spelersgroep van Ajax is weer eens uit balans met te veel grillige talenten en te weinig stabiele oude rotten.

Dat Feyenoord dan wel de beker weet te winnen, maakt de grauwe verrichtingen in de eredivisie alleen maar des te meer verwijtbaar. Want kennelijk kunnen de spelers het dus wel in de beker, maar niet in de competitie.
En wat is er zo bijzonder aan AZ? Plek drie op dertien punten achterstand (met nog twee speelronden te gaan) op PSV, terwijl de vijf duels tot nu toe tegen Ajax, Feyenoord en PSV allemaal verloren werden. Dat is dus het tegendeel van beter presteren dan van je werd verwacht.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

ADO – PSV voorspellingen

Het is wat ons betreft duidelijk: laten we niet zo moeilijk doen en verzanden in ingewikkelde discussies over relatieve prestaties in verhouding tot te verwachten resultaten met inachtneming van budgetten en transfers en dit en dat.

Cocu werd met PSV kampioen en dat moet genoeg zijn. Komend weekend speelt PSV uit tegen ADO Den Haag en om Cocu te steunen tippen we een dikke 0-4 overwinning met een vette notering. Is de voorspelling juist dan levert je dat 23.00 per ingezette euro op bij de bookies.

Back To Top