Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie vandaag voorspellingen: ADO Den Haag - Excelsior: klein kansje om nacompetitie te ontlopen | Getty

Excelsior – Feyenoord. Het is niet in de Kuip, maar even verderop in Rotterdam wil Feyenoord ook best kampioen worden van de Eredivisie 2016/17. Bij buurman Excelsior volstaat een zege.

Giovanni van Bronckhorst kan na meer dan twintig jaar de trainer worden die met Feyenoord en de titel, en de KNVB Beker wint.

Feyenoord snakt naar titel

Veruit de meeste voetbalfans zullen het erover eens zijn: Feyenoord is de club die dit Eredivisie seizoen de landstitel in de Eredivisie het meeste verdient. Niet omdat het al 18 jaar geleden is, maar simpelweg omdat Feyenoord gewoon de beste is dit jaargang. Al vanaf speeldag 1 staan de Rotterdammers bovenaan. Ajax en PSV zijn een paar keer genaderd, maar ze kwamen tekort om echt aanspraak te maken op de titel.

Feyenoord trainer Giovanni van Bronckhorst heeft het hele seizoen al een sterk en saamhorig team tot zijn beschikking, met een aantal uitblinkers. Op het middenveld zorgde Tonny Vilhena voor balans in het team en voor een drijvende kracht vooruit. Spits Nicolai Jørgensen scoorde al 21 goals en gaat waarschijnlijk de topscorerstitel pakken. Maar ook was hij goed voor 11 assists. Zet daar spelers bij als Eljero Elia, Karim El Ahmadi, Jens Toornstra en aanvoerder Dirk Kuijt, en je hebt een kampioensteam.

Hopen op fatsoenlijke derby

Een landstitel na 18 jaar is natuurlijk historisch voor Feyenoord. Veel fans zullen dan ook uitzinnig zijn, als hun ploeg zondag dat feit volbrengt op Woudestein. Maar beide clubs willen ook een fatsoenlijk verloop van de zondagmiddag, en geen praktijken zoals bijvoorbeeld in 1984, toen Johan Cruijff Feyenoord de titel schonk. Daarom brachten beide clubs een gezamenlijk statement:

“Het is bekend dat hoge hekken rondom het stadion van Excelsior ontbreken om supporters zo goed mogelijk de wedstrijd te laten zien. Beide clubs willen om die reden nog eens benadrukken dat het speelveld het heiligdom is van spelers en technische staf. Zoals bij alle wedstrijden is het betreden van het veld door supporters zowel voor, tijdens als na afloop van de derby streng verboden.

Het kan ernstige gevolgen hebben voor de beide ploegen en zeker ook voor de supporters zelf wanneer zij toch proberen op het veld te komen. Zo kan het zijn dat de wedstrijd dan wordt stilgelegd of zelfs helemaal gestaakt, waardoor deze op een latere datum en eventueel zonder publiek moet worden overgespeeld dan wel uitgespeeld.”

Giovanni van Bronckhorst

Als speler van Feyenoord van 1994-1998 en 2007-2010 won Giovanni van Bronckhorst alleen twee keer de KNVB Beker. Met Glasgow Rangers, Arsenal en FC Barcelona breidde hij zijn prijzenkast verder uit. Maar hij kan ook de ‘opvolger’ worden van Willem van Hanegem: De Kromme was namelijk de laatste trainer die Feyenoord de titel én de KNVB Beker bezorgde, tussen 1992 en 1995.

Van Bronckhorst won vorig seizoen de KNVB Beker al. Hij zou overigens pas de vijfde trainer worden die dit voor elkaar krijgt bij Feyenoord. Willy Kment, Ben Peeters en Thijs Libregts wonnen zelfs de dubbel met de club.

Wedden op Excelsior – Feyenoord

Feyenoord zal het graag in dit duel willen afmaken. Met 1.19 op winst zijn ze ook de dikke favoriet bij bookmaker 888Sport, tegen een enorme 15.00 voor Excelsior, dat zo goed als zeker is van lijfsbehoud. In de Kuip won Feyenoord met 4-1. Een zege met minimaal drie goals verschil noteert nu 2.50. Minimaal vier goals in de wedstrijd staat op een leuke 2.16. Lees: wedden Eredivisie.

Back To Top