Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie uitslagen: Ajax koploper Eredivisie op doelsaldo | Getty

Toen Marcel Keizer na achttien speelronden ontslagen werd bij Ajax stonden de Amsterdammers vijf punten achter op PSV. Nu, acht duels later, is dat opgelopen tot tien. Tel uit je winst! Past Keizers opvolger Erik ten Hag eigenlijk wel bij de club, zijn filosofie en achterban?

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Ajax en Erik ten Hag

Ajax had na achttien competitiewedstrijden onder Keizer 41 punten en een doelsaldo van 54-17 (plus 37). Nu, na 26 duels, staat de teller op 58 punten en 68-24 (plus 44). Kortom, Keizer haalde gemiddeld 2,28 punten per match en Ten Hag 2,13. Het doelsaldo per match was bij de weggestuurde trainer +2,1 en bij de huidige leidsman +0,88. De achteruitgang in punten per match is billijk, want 2,28 is best hoog. Met dat gemiddelde kom je na alle 34 speelronden uit op 77,4 punten en da’s meer dan in die vier jaren dat Frank de Boer Ajax kampioen maakte.

Maar schrikbarend is toch de extreme daling van het gemiddelde doelsaldo. Al zou dat niet echt moeten verbazen, want bij FC Utrecht legde Ten Hag de nadruk op organisatie en tactische discipline, terwijl historisch gezien de Godenzonen het moeten hebben van creativiteit en onvoorspelbare flair. En het is zeker niet zo dat Ten Hag achterin de boel potdicht heeft gekregen, waardoor het nu aan beide kanten niet loopt bij Ajax.

Lot Edwin van der Sar

Bij de aanstelling van Ten Hag zei algemene directeur Edwin van der Sar dat hij zijn lot verbindt aan die van de nieuwe man. Toegegeven, acht speelronden is een piepkleine basis om conclusies op te baseren, maar welke reden is er om te verwachten dat Ten Hag met zijn botsende inzichten de boel wel aan de gang gaat krijgen? Erelid Arie van Os vindt dan ook dat Van der Sar zijn krediet heeft opgemaakt. “Dat een goede voetballer nog geen goede bestuurder is, een iets andere variant dan het paard-ruiter-verhaal van Co Adriaanse”, aldus Van Os.

Ook is er nog steeds onzekerheid over het hernoemen van de Amsterdam Arena naar de Johan Cruyff Arena. Volgens columnist Diederik Smit (Dagblad van het Noorden) zijn de onderhandelingen mislukt en brengen het bestuur van de Arena, de Ajax-directie en de gemeente Amsterdam dat binnenkort naar buiten.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Wedden op Eredivisie? Dit weekend speelt Ajax thuis in de Jo.. Amsterdam Arena tegen Heerenveen. Winst Ajax staat op 1.30, gelijkspel op 5.50 en een zege van Heerenveen levert je 9.00 op. De vorige twee onderlinge partijen leverden tien goals op dus we tippen de over 3,5 goals op 2.25.

Back To Top