Ga naar hoofdinhoud
Scheidsrechters hebben het zwaar | FC Utrecht wordt klein Barca

Komend seizoen maakt de Eredivisie bij alle wedstrijden gebruik van de videoscheidsrechter. Althans, dat is het plan, want vermoedelijk zullen er de nodige kinderziektes en aanloopproblemen opduiken.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Videoscheidsrechter Eredivisie – VAR

Eerder deze week stemde de vereniging van profclubs in met de introductie van de zogeheten VAR, oftewel Video Assistant Referee. De KNVB vindt het een prachtige stap en ronkt bij monde van technisch directeur Eric Gudde dat Nederland een voorloper is op dit gebied. “Met de toestemming van onze clubs kunnen we de VAR nu ook in eigen land verder ontwikkelen. We laten hiermee zien vernieuwend te zijn met een continu proces van technologische verbetering”, zo zegt Gudde.

Inderdaad wordt al een tijdje op bepaalde momenten, zoals in de bekercompetitie, geëxperimenteerd met de VAR. Na de zomer moet het systeem in liefst 324 matches (competitie plus enkele beker- en play-off wedstrijden) functioneren en dat stelt de nodige eisen aan de techniek en de skills van de scheidsrechter die de VAR moeten aansturen. Ongetwijfeld gaan er dingen fout, bijvoorbeeld met de timing van het bekijken van de beelden of de reactie van voetballers op controversiële besluiten.

FIFA: animo verminderd

De FIFA hield dit soort technologische progressie jarenlang tegen met als voornaamste argument dat het voetbal gebaat is bij foutjes en dubieuze situaties. Het napraten op tv en in de kantine duurt nou eenmaal langer als er wat te mopperen valt op de scheids. Als vrij snel na een voorval de arbiter de enige juiste beslissing kan nemen, is de discussie al de kop ingedrukt voor hij goed en wel is begonnen.

Maar zou dat de animo voor voetbal nou echt verminderen? Er resteren genoeg zaken om over te kletsen, om via sociale media te sharen, om van mening over te verschillen. In een sport waarin vrij weinig goals vallen (gemiddeld zo’n 2,5, terwijl een setje tennis al snel minstens 50 punten omvat) is het cruciaal dat correct onderscheid wordt gemaakt tussen wel of geen treffer, wel of geen penalty, wel of geen rood.

Philip Cocu: stoppen op het hoogtepunt?

Wat valt er voor Cocu nog te halen bij PSV? Nog een paar weekjes, dan wordt de trainer op een platte kar gehesen en voor de derde keer in vijf seizoenen toegezongen als landskampioen. Daarmee wordt het slappe seizoen 2017-2018 weggespoeld en het zwakke Europese optreden afgelopen augustus ook, maar ondanks de terugkeer aan de Nederlandse top lijkt er niet zoveel toekomst te zitten tussen Cocu en PSV. Vijf jaar is lang in het moderne voetbal, de rek is er dan uit, zeker aangezien de selectie in de zomer toch wel weer leeg zal lopen.

Clubicoon Willy van de Kerkhof vertolkt het sentiment onder een groot deel van de fans: “Ik denk dat het goed is dat er na een aantal jaar een nieuwe trainer voor de troepen staat”.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Wedden op de Eredivisie? Dat de spanning al tijdenlang weg is uit de Eredivisie blijkt ook uit de noteringen bij bookmakers. PSV staat voor de titel op 1.03 en de 10.00 op Ajax is absurd laag, want dat impliceert dat de club nog tien procent kans heeft op de titel. Een plek in de top vier voor Feyenoord staat op 1.40.

Back To Top