Ga naar hoofdinhoud
Eredivisie voorbeschouwing speelronde 6

Zodra voetbalclubs trainers de laan uitsturen hopen ze dat de nieuwe man een positief effect realiseert. Maar bij FC Twente is tot nu toe sprake van een negatief Gertjan Verbeek-effect.

Te beginnen met de resultaten: Verbeek heeft beide eredivisieduels verloren, eerst tegen PSV (4-3 uit) en daarna tegen sc Heerenveen (0-4 thuis). Tussendoor haalde de trainer zijn Bundesliga-banden aan voor een friendly tegen Wolfsburg: 2-1 verlies. Dus door dat gedroomde shockeffect kan alvast een rode streep.

Programma Eredivisie 2017 – 2018

Eredivisie: FC Twente en Gertjan Verbeek

Goed, als het op de korte termijn tot weinig leidt, dan maar op de langere termijn. Maar de 55-jarige Deventenaar toont tot nu toe niet dat hij graag jarenlang bij dezelfde club blijft. Of misschien zou hij dat wel willen, maar keer op keer maakt hij zichzelf onmogelijk. Verbeek is een type als Louis van Gaal en Jose Mourinho, dat graag oorlog maakt met journalisten, openlijk eigen spelers uitfoetert en een air uitstraalt dat hij het voetbal heeft uitgevonden.

Overigens heeft hij zichzelf ook aan laten stellen als technisch manager. Een van de taken daarvan is om het functioneren van de trainer te beoordelen. Goh, wat zou Verbeek nou vinden van Verbeek? Maar de grootste splijtzwam is nog wel dat hij doodleuk aan blijft schuiven bij tv-zender Fox om matches van andere teams te bespreken. Het is in het trainerswereldje een code om zo min mogelijk over andere clubs te zeggen.

Trainer moet 100% voor club gaan

De redenen zijn helder. Huub Steven, die evenals Verbeek in zijn loopbaan tussen Nederland en Duitsland pendelde, vat het samen: “Allereerst vanwege de tijd. Ik vind dat als je bij een club onder contract staat, je honderd procent voor die club moet gaan. Daarnaast vind ik het ook niet passen om over andere clubs en andere trainers te gaan praten als je die de week daarop als tegenstander kunt tegenkomen. Dat gaat tegen je werken.”

En vooral daags na een zware thuisnederlaag tegen Heerenveen, een voormalige werkgever, is het inderdaad wat gek om op hoge toon uit te leggen wat andere trainers goed of fout doen. Verbeek vindt de twee rollen best verenigbaar: “Ik beledig niemand, ik hang niet de clown uit en ik insinueer niks over anderen.”

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!

Wedden op Eredivisie

Komend weekend speelt FC Twente uit tegen AZ. De Alkmaarders staan op 1.42, gelijkspel 4.80 en winst Twente op 6.75. Verwacht je dat Twente bij de laatste drie eindigt? Pak dan de notering 2.50. Lees ook: voorspellingen Eredivisie.

Back To Top