Ga naar hoofdinhoud
FC Utrecht - Willem II: Utreg qua verliespunten beter dan Ajax

FC Utrecht – AZ play-offs Europa League. Nog 90 minuten staan tussen AZ en een ticket voor de tweede voorronde Europa League. FC Utrecht lijkt na de zware nederlaag donderdag afgehaakt.

Een zeer overtuigende 3-0 overwinning in eigen huis heeft AZ op het randje van de voorrondes Europa League gebracht.

Play-offs Europa League FC Utrecht – AZ

Donderdag waren de Alkmaarders veel te sterk voor FC Utrecht, dat nota bene anderhalve week eerder nog met 3-2 te sterk was in de competitie. Al binnen het kwartier stond AZ op voorsprong door de drie uitblinkers tot nu toe in de play-offs. Goed samenspel tussen Wout Weghorst en Calvin Stengs bracht de bal bij Joris van Overeem, die de 1-0 maakte.

De pas 18-jarige Stengs, opnieuw vervanger van de geblesseerde Alireza Jahanbakhsh, was ook belangrijk bij de tweede goal. Zijn voorzet na een half uur spelen werd ongelukkig in eigen doel gewerkt door Yassin Ayoub. Daarna bleef AZ doorgaan met kansen creëren. In de tweede helft zette spits Wout Weghorst zijn naam nog op het scorebord door een voorzet van Stijn Wuytens in te koppen: 3-0.

FC Utrecht staat voor monsteropgave

Door de knappe vierde plaats – met een enorme voorsprong op onder meer Vitesse en AZ – begon FC Utrecht als favoriet voor deze play-offs. In de eerste ronde zette het Heerenveen ook sterk opzij.

Daarom was trainer Erik ten Hag ook verbaasd over het vertoon in Alkmaar donderdagavond. “We hebben niet de kwaliteit getoond die we normaal wel hebben. Met name in balbezit. We hebben heel goede voetballers, maar we maakten zo onvoorstelbaar veel technische fouten. Na de 1-0 ging het van kwaad tot erger.”

De 3-0 einduitslag lijkt nu dus einde verhaal voor FC Utrecht na een heel knap Eredivisie seizoen. Zoals het een trainer betaamt, blijft Ten Hag erin geloven, wellicht tegen beter weten in. “Je hebt altijd een kans. Het zijn de play-offs en alles is mogelijk. Opgeven staat niet in mijn woordenboek en ook niet in dat van deze ploeg. Er zal een strijdbaar Utrecht staan.”

AZ wil Europees weer meetellen

Sinds 2004 is AZ vaak alweer bijna gewend aan Europees voetbal. En vaak was het ook succesvol. Co Adriaanse bracht de club in 2005 naar de halve finale van de (toen nog) UEFA Cup. Later kwam AZ nog driemaal tot de kwartfinale – onder leiding van Louis van Gaal, Gertjan Verbeek en Dick Advocaat.

Afgelopen seizoen kwam John van den Brom tot de laatste 32. Nu krijgt hij weer een kans, als hij tenminste de voorrondes straks ook overleeft. Maar met dit AZ moet dat zeker lukken.

Wedden op FC Utrecht – AZ play-offs

Na de 3-0 in Alkmaar lijkt deze return dus een formaliteit voor AZ. Maar winnen in De Galgenwaard is natuurlijk een hele andere opgave. Bookmaker 888Sport verwacht dat FC Utrecht iets recht kan zetten in eigen huis.

Utrecht is met 2.40 op winst licht favoriet, tegen 2.90 op wederom winst voor AZ. Een open wedstrijd is goed mogelijk met een FC Utrecht dat moet aanvallen, daarom staat ‘minimaal 3 goals’ op 1.65.

Back To Top