Ga naar hoofdinhoud
AZ - sc Heerenveen Eredivisie zaterdag

Uitspraak kort geding FC Twente – Eredivisie. De beroepscommissie van de KNVB heeft besloten dat FC Twente ook na de zomer mag uitkomen in de Eredivisie. De voetbalclub uit Enschede had een kort geding aangespannen. De eerdere uitspraak van KNVB’s licentiecommissie wordt dus verworpen.

FC Twente wint kort geding

De Tukkers kwamen in het geweer tegen een eerder besluit van de voetbalbond, dat ze in het seizoen 2016 – 2017 zouden moeten acteren in de Jupiler League. Om twee redenen: ten eerste vond FC Twente die straf onterecht omdat het de afgelopen maanden aan de verplichtingen van de KNVB had voldaan. Ten tweede omdat degradatie het voortbestaan van de club in groot gevaar zou brengen.

Overigens is hiermee de kous nog niet af. FC Twente zal een boete van 181.000 euro moeten ophoesten. En de kampioen van vijf jaar geleden bulkt momenteel niet van het geld. Door allerlei trucs, de een wat legaler dan de ander, van de vorige directie verkeert FC Twente juist in geldnood. De reputatieschade zal het niet eenvoudiger te maken, om sponsoren en investeerders te vinden.

FC Twente schaamt zich voor beleid

Onno Jacobs, de interim-directeur, heeft inmiddels een verklaring naar buiten gebracht. “Wij willen nogmaals benadrukken dat FC Twente zich schaamt voor het gevoerde beleid in de achterliggende periode”, zegt Jacobs. “Daarover geen discussie. FC Twente heeft daarvoor ook terecht moeten boeten.” Het voordeel is dat er nu zekerheid is, of althans lijkt te zijn. “Er is een grote achterstand ontstaan wat betreft de voorbereidingen op het nieuwe seizoen”, besluit hij. Zie hier het speelschema FC Twente.

De Graafschap baalt

Voor De Graafschap is de uitspraak een hard gelag. Als Twente inderdaad teruggezet zou worden naar de Eerste Divisie, gloorde voor de club uit Doetinchem een langer verblijf in de Eredivisie. Technisch manager Peter Hofstede is verbijsterd. “Ik neem aan dat in beide commissies van de bond intelligente mensen zitten. Dan verbaast het mij zeer dat zij zeggen: de licentiecommissie heeft alles verkeerd gedaan.”

Voor de Superboeren was het in de afgelopen weken onmogelijk om de voorbereiding op het aanstaande seizoen te beginnen. Het was immers niet duidelijk in welke competitie De Graafschap zou spelen. “We gaan nu kijken hoe we verder moeten en overleggen met onze jurist”, geeft Hofstede aan.

Maar de KNVB wil vanaf nu onvermurwbaar zijn. “De uitspraak van de beroepscommissie is nu definitief, waardoor de degradatie van De Graafschap gehandhaafd blijft”, stelt de bond in een persbericht.

Back To Top