Ga naar hoofdinhoud
Heracles Almelo Eredivisie VI Images

Heracles Almelo – Eredivisie. Heracles Almelo is na veertien speelronden van de Eredivisie de nummer vier. Niet verkeerd voor een club die het vorige seizoen beëindigde als nummer veertien en die in de Eredivisie nooit hoger eindigde dan plek zes. Wat zijn de stuwende factoren achter de Almelose opmars?

Uitslagen en Speelschema Eredivisie seizoen 2015 – 2016.

Heracles vorig jaar nog degradatiekandidaat

De Heraclieden begonnen jaargang 2015 – 2016 van ‘s Nederlands hoogste voetbalcompetitie nog als gedoodverfde degradatiekandidaat. Vorig jaar maakte Heracles die reputatie aanvankelijk waar ook, want uit de eerste tien duels werden slechts drie puntjes gepeurd. Dit seizoen kwam de Twentse club flitsender uit de startblokken, want na tien speelronden waren er al 21 punten opgespaard.

Medio september was Heracles eventjes de lijstaanvoerder. Het was een trots moment voor de Tukkers. Het fanlied “Dat kan allemaal in Almelo” kwam tijdens de 2-1 zege op PSV met nog meer overtuiging uit ruim 12.000 kelen. Dat is de capaciteit van het vernieuwde Polman Stadion te Almelo.

Mijlpalen in Almelo

Maar er waren meer mijlpalen in de afgelopen maanden. Zo was die sensationele overwinning op landskampioen PSV de bekroning van de 500e eredivisiewedstrijd ooit. Daarnaast werd in het kalenderjaar 2015 al zes keer een uitzege geboekt; een evenaring van het clubrecord.

Directeur Nico-Jan Hoogma maakt er geen geheim van wat volgens hem de sleutel tot het succes is. “Ons geheim is dat we in de breedte sterker zijn geworden”, vertelde hij aan NRC. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Transfervrij overgekomen krachten als Robin Gosens, Wout Droste en Paul Gladon pakken inderdaad hun speelminuten mee. Maar het zijn vooral jongens die al een paar jaar rondlopen bij Heracles, die plots het verschil weten te maken. Met name Oussame Tannane (zes goals), Wout Weghorst (ook zes), Iliass Bel Hassani (vijf) en Thomas Bruns (drie plus vier assists) lokken publiek naar het stadion.

Trainer John Stegeman

De rol van de trainer kan allicht ook niet worden genegeerd. John Stegeman, met zijn 39 jaar de jongste trainer van de Eredivisie, schoof vorig seizoen na het ontslag van Jan de Jonge door van tweede assistent naar de belangrijkste positie. Hij wordt geroemd als behendige communicator en heeft bovendien een verleden als speler bij Heracles. Van 2002 tot 2004 droeg hij het zwart-witte shirt, in 2008 trad hij in dienst bij de technische staf.

Stegeman is gehaald en opgeleid door Hendrie Krüzen, die in 1988 bij de gouden selectie van Oranje zat en zijn loopbaan begon bij Heracles. Hij is nu de assistent van Stegeman, zodat de rollen schijnbaar zijn omgedraaid, maar Krüzen fungeert ook nog steeds als mentor. Voorzitter Smit legt het uit: “Een goede leider duldt sterke mensen om zich heen”.

De nieuwe trots van Twente

Gezien de terugval van streekgenoot FC Twente, zou Heracles de komende jaren wel eens de meest prominente vertegenwoordiger van de regio Twente kunnen worden in de Eredivisie.

Back To Top