Huurlingen Eredivisie. De samenvatting van Vitesse – NAC Breda werd door Studio Sport gekscherend aangekondigd als Chelsea – Manchester City. Ietwat overdreven, maar niet minder alarmerend.
Vitesse is de eerste grote uitstalling van Premier League. In Arnhem zorgt het nog altijd voor gemengde gevoelens onder fans. De een juicht het toe, de volgende noemt het een verloedering van de club.
Programma Eredivisie 2017 – 2018
Huurlingen Eredivisie modern?
In de jaren ’80 en ’90 was ‘Keizer’ Karel Aalbers nog een kleurrijke en vermakelijke voorzitter/geldschieter van Vitesse. Maar hij bouwde de club wel op. In 2010 kwam de volgende grote geldschieter, Merab Jordania. De Georgiër sprak van het ‘Project 2013’, de ambitie om binnen drie jaar landskampioen te worden.
Om dat te bereiken, ging Vitesse een intensieve samenwerking aan met Chelsea, dat sinds 2003 onder beheer staat van de Russische miljardair Roman Abramovich, een vriend van Jordania. Vele spelers maakten de tijdelijke overstap van Londen naar Arnhem, ook onder Jordania’s opvolger Chigirinsky.
In de afgelopen zeven jaar zijn er liefst 20 huurlingen naar ‘Hollywood aan de Rijn’ gegaan, zoals Vitesse ook wel wordt genoemd. Enkele namen: Matic, Kalas, Van Aanholt, Kakuta, Piazón, Atsu, Traoré, Baker, Nathan, Solanke.
Vitesse is ziel kwijtgeraakt
Peter Bosz, Vitesse-trainer van 2013 tot 2016, vindt het juist modern. “Veel mensen zeiden me dat ik elk seizoen weer veel nieuwe spelers zag. Maar sommige Nederlandse spelers waren er ook maar een jaar. Het hoort bij het moderne voetbal, zeker in Nederland. We hebben het geld niet om de goede spelers te behouden. Wij hadden nooit een speler als Bertrand Traoré kunnen krijgen zonder de samenwerking met Chelsea.”
Voetbal = geld
En daar slaat Peter Bosz de spijker op de kop. Alles in de voetbalwereld draait om geld, poen, flappen. En als je het geld niet hebt om toptalenten te kopen, dan huur je ze. Clubs als Chelsea en Manchester City spreiden hun tentakels over de hele wereld en kopen alles met ook maar een greintje talent. Van speelminuten in het eerste hoeft 99% niet eens te dromen. Voor hun is het afwachten of ze aan de bodem van de Premier League, de top van de Championship of aan het buitenland worden verhuurd.
Veel Nederlandse Eredivisie clubs zien het liever anders, maar kunnen meestal niet anders, zegt ook Peter Jeltema, technisch directeur van FC Groningen. “Zolang 25 tot 30 clubs in Europa de markt bepalen, hebben we als Nederlandse clubs niet veel keuze. De Europese subtop, waartoe Nederland tegenwoordig behoort, is niet meer in staat de grootste talenten binnen te halen. Jongens met potentie tekenen liever bij een grote club.”
Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Mr Green!
Voetbaljeugd heeft het nakijken
Ook NAC Breda is inmiddels gevallen voor de verleiding van huurlingen. Zij krijgen een kwak spelers van Manchester City om tijdelijk mee te spelen. Maar al dat heen en weer gezeul van spelers heeft ook een nadeel. Natuurlijk zie je de kwaliteiten van de spelers wel, maar ze kunnen nooit ergens helemaal aarden. Qua voetbalstijl niet, maar ook qua mentaliteit niet. Ze zijn doorgeefproducten geworden.
Het tweede grote negatieve aspect zit nog dichter bij huis. Want wat moeten de jongens uit de A1 en B1 van clubs als Vitesse en NAC Breda wel niet denken? ‘Ik kan nog zo goed mijn best doen, maar straks pikt de volgende 21-jarige huurling mijn plek in het eerste in.’ Zo krijg je een vicieuze cirkel: huurling komt bij club, jeugd breekt niet door, dus club neemt weer huurling om dat op te vangen.
Hulp van FIFA en UEFA
Het geld is natuurlijk ook erg verleidelijk als je een voetbaltalent van 17, 18 bent en weet dat je in een jaar of 15 je geld bij elkaar moet verdienen als prof. Zelfs als Eredivisie sta je dan machteloos, wat je ook wil. Clubs als Ajax, PSV en Feyenoord hebben een goede jeugdopleiding, maar hebben ook veel toptalenten voortijdig zien vertrekken. Moet je bedenken hoe moeilijk het dan is als je VVV heet of, zoals eerder genoemd, NAC Breda.
Het zal dan ook wel een schreeuw in het niets zijn, maar er is hulp van boven nodig. Nee, niet die hulp. Maar van instellingen als FIFA en UEFA. Het verhuursysteem in Europa is een virus dat alleen met zware medicijnen terug te dringen is. Het is de vraag of die logge organisaties zoiets kunnen intomen. Want Financial Fair Play lijkt na een paar jaar meer een lege huls dan iets wat op wetgeving moet lijken.
We moeten maar hopen dat mensen als Gianni Infantino en Aleksander Ceferin (FIFA en UEFA respectievelijk) een paar extra ‘cojones’ laat groeien in de onderbroek, om de voetbalwereld meer te zuiveren van het gedrocht dat geld heet.
Voorspellingen Eredivisie
Wedden op Eredivisie? Komende speelronde zijn Vitesse en NAC Breda wederom favoriet voor de winst. De eerste à 2.18 tegen AZ en de tweede à 2.23 tegen Sparta. Dat zijn mooie odds. Een nog betere weddenschap creëer je door in te zetten op winst van beide. De winnende combi bet levert je dan bij bookmaker Mr Green zelfs 4.86 op per ingezette euro op. Zet een tientje in en tel uit je winst….