Ga naar hoofdinhoud
Spelers Eredivisie in Oranje: Vooral Feyenoord en Ajax

De inbreng van de Eredivisie in het Nederlands Elftal schommelt al jaren. Gemiddeld is het 50/50 met spelers uit het buitenland. Nu is Ajax hofleverancier, voor Feyenoord.

Met vijf spelers in het Nederlands Elftal mag Ajax zich hofleverancier noemen. Het is niet verrassend dat de meeste Ajacieden in Oranje verdediger zijn. Het middenveld en de aanval zijn immers veelal buitenlandse spelers. Daarom valt het des te meer op dat bijna de volledige Nederlandse inbreng van Ajax is opgeroepen voor de duels met Bulgarije en Italië.

Defensie Ajax sterk aanwezig in Oranje

Joël Veltman staat al op 14 interlands, Kenny Tete is er na zijn sterke terugkeer in de basis bij Ajax weer bij, Nick Viergever mag hopen op zijn tweede interland en de pas 17-jarige Matthijs de Ligt is de nieuweling. En dat na pas zeven duels in de Eredivisie. Maar, zegt bondscoach Danny Blind: “Matthijs de Ligt zal in principe niet starten, nee.”

In het centrum staat waarschijnlijk Stefan de Vrij, met naast hem Bruno Martins Indi, Wesley Hoedt of Nick Viergever. Kenny Tete strijdt vermoedelijk met Rick Karsdorp om een basisplek op rechts. De enige speler van Ajax die geen verdediger is, Davy Klaassen, heeft een redelijke kans op de basis, afhankelijk van de fitheid van anderen.

Mogelijk Feyenoord op het middenveld

Met vier spelers in de selectie volgt Feyenoord Ajax op de voet. Zoals gezegd is het voor Rick Karsdorp afwachten. Aanvaller Steven Berghuis moet waarschijnlijk Arjen Robben voor zich dulden. Maar voor twee middenvelders van Feyenoord gloort er hoop aan de horizon: Tonny Vilhena en Jens Toornstra. De twee blinken de laatste tijd erg uit bij de koploper van de Eredivisie.

Maar de strijd om basisplekken op het middenveld is zwaar. Want Wesley Sneijder is een van de eerste namen die Danny Blind zal invullen. Georginio Wijnaldum en Kevin Strootman zouden de volgende twee namen in de middelste linie kunnen zijn. Maar Strootman liet woensdag al verstek gaan op de training omdat hij ziek was. En Georginio Wijnaldum ging vroegtijdig naar de kant met een hoofdblessure.

Jeroen Zoet wil kans in plaats van Jasper Cillessen

En dan is er nog één speler van PSV in de selectie van Danny Blind: doelman Jeroen Zoet. Hij heeft het probleem dat Danny Blind en zijn voorgangers vooral gecharmeerd waren van Jasper Cillessen, nu actief bij FC Barcelona. Daar doet de voormalig Ajax-doelman het goed in het bekertoernooi, maar Jeroen Zoet is ook flink op dreef bij PSV.

In zijn laatste wedstrijd voor PSV richting deze twee interlands speelde hij opvallend genoeg in een oranje keepersshirt. Geen ‘bewussie’ overigens, volgens Zoet zelf. “Nee hoor, het was een nieuw tenue. Wel leuk om eens wat anders aan te doen dan groen of geel.” Over zijn kans op een basisplek verviel hij – niet onterecht – in oude voetbalclichés. “Ik reken nergens op. Het is het goed recht van de bondscoach om te kiezen. Hij maakt weloverwogen keuzes.”

Wedden op Nederland – Bulgarije

Zoals het zou moeten zijn, is het Nederlands Elftal favoriet tegen Bulgarije. Bookmaker 888Sport geeft Oranje 1.50 op winst, Bulgarije 6.75. De Bulgaren hebben met tien tegengoals in vier duels het meest moeten vissen. Een zege van Oranje met minimaal twee goals verschil (1-0 handicap) noteert 2.38, minimaal drie goals verschil zelfs 4.50.

Back To Top