Ga naar hoofdinhoud
Sparta – PEC Zwolle: Degradatiespook boven Het Kasteel Getty

Speeldata Programma Eredivisie 2016 – 2017. De kampioen van 2015 – 2016 is nog niet gekroond, maar dat belet niet om al te kijken naar Eredivisie seizoen 2016 – 2017. De competitie begint al vroeg. Sparta is er na zes jaar weer bij, maar is FC Twente dat ook?

Eredivisie vroeg door ontbreken Oranje op EK

Op 5 augustus 2016 begint de Eredivisie aan zijn 61e seizoen sinds de invoering van het betaald voetbal. Een week eerder, op 31 juli 2016, is de strijd om de Johan Cruijff Schaal. De laatste ronde van de play-offs in de Eredivisie is op zondag 28 mei 2017. De iets vroegere aanvang heeft te maken met twee toernooien. Doordat Oranje niet op het EK 2016 aanwezig is, begint de Eredivisie best vroeg. Dat zorgt er ook voor dat het vroeg is afgelopen, rekening houdend met deelname van Jong Oranje aan het EK onder 21 in Polen in 2017.

Qua Europese tickets verandert er weinig voor Nederland. Op de coëfficiëntenlijst van UEFA gaat Nederland zakken naar de tiende plek, ten gunste van Turkije. Het enige verschil is dat de winnaar van de play-offs nu naar de tweede voorronde Europa League gaat in plaats van de derde. De Nederlandse clubs zullen wel beter moeten presteren in Europa, want dit was het laatste jaar dat Nederland profiteerde van een redelijk succesvol seizoen 2011/12 in Europa.

Sparta terug in de Eredivisie

Tot 2002 waren er slechts vier clubs die alle seizoenen betaald voetbal in de Eredivisie hadden gespeeld: Ajax, Feyenoord, PSV en… Sparta. In 2002 degradeerden de Rotterdammers echter onder leiding van Frank Rijkaard. In 2006 kwam Sparta terug in de Eredivisie, maar degradeerden weer in 2010. Na wisselende seizoenen en zelfs een 16e plek in de Jupiler League in 2013/14 is Sparta sinds maandag weer terug na het kampioenschap op het een na hoogste niveau.

Sparta kampioen Jupiler League

Sparta won gisteren namelijk met 3-1 van Jong Ajax en kon eindelijk de lang opgebouwde voorsprong op de concurrentie verzilveren. Succesvol trainer Alex Pastoor moest een paar traantjes wegpinken. “Ik was emotioneel toen ik mijn vrouw en kinderen zag. Ik ben hier 24 uur per dag mee bezig. Als je dan dit met elkaar kunt vieren, is dat heel mooi en emotioneel. Eindelijk. Ik ben geroerd.”

Vooral het scorende vermogen van Sparta zorgde voor veel punten in dit seizoen. Clubtopscorer Thomas Verhaar (22 goals) legt natuurlijk de basis voor het succes ergens anders. “Dit is prachtig. We hebben het aardig spannend gemaakt. Het is heerlijk om het op deze manier te doen. De grote kracht is onze teamspirit. Iedereen gaat voor elkaar en blijft voor elkaar knokken.”

FC Twente onzeker voor Eredivisie

1 mei. Dat is de deadline voor FC Twente om een akkoord te bereiken met de KNVB en vier voormalig bestuursleden die nog 12 miljoen euro tegoed hebben. Interim-directeur Onno Jacobs is dag en nacht bezig om de club uit Enschede overeind te houden. Maar de gesprekken lopen tot nu toe goed en dat stemt tot erg groot optimisme bij Jacobs.

“Ik ben zeer positief. Wij gaan de doelstellingen halen”, aldus de preses. “We willen met deze mensen een streep onder het verleden zetten”, zei hij over de mensen die nog geld tegoed hebben, waaronder de mannen die FC Twente zo in de problemen brachten: Joop Munsterman en Aldo van der Laan. Jacobs hoopt in het gunstigste geval nog deze week witte rook uit de schoorsteen te laten komen.

Back To Top