Ga naar hoofdinhoud
Sparta – PEC Zwolle: Degradatiespook boven Het Kasteel Getty

Drie punten zijn zondagmiddag bijna dubbel zoveel waard in Spangen, Rotterdam. Sparta en PEC Zwolle strijden om een dure zege in de strijd tegen degradatie of nacompetitie.

De dertiende plaats in de Eredivisie klinkt redelijk veilig, maar bij Sparta weten ze wel beter. Want slechts één puntje lager staat tegenstander PEC Zwolle op de zestiende plek – een plek van nacompetitie dus.

Sparta – PEC Zwolle Eredivisie

En om het verblijf in de Eredivisie langer te laten duren dan één seizoen, moeten er punten worden gesprokkeld. Te beginnen tegen een directe tegenstander in het gevecht om lijfsbehoud.

Het sterke punt van Sparta – wel halve finalist van de KNVB Beker – is dat het nog relatief vaak scoort. Met 26 goals zijn ze de beste van het rechterrijtje van de Eredivisie. Loris Brogno (7) en Zakaria El Azzouzi (5) lijken dus echt onmisbaar voor trainer Alex Pastoor. Maar de trainer die vaak ‘meestertacticus’ genoemd wordt, moet dan ook wel de rest van de poppetjes zo schuiven dat er wat vaker driepunters gemaakt worden. Sparta won slechts één van zijn laatste 14 Eredivisieduels, op 4 november van Heerenveen.

Ron Jans moet toveren bij PEC

De KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal in 2014, de finale van de beker in 2015, en de laatste twee seizoenen in het linkerrijtje. Een prachtig rijtje van PEC Zwolle en trainer Ron Jans. Maar als PEC niet gauw gaat klimmen in de Eredivisie, neemt Jans komende zomer na vier jaar afscheid in mineur van de club waar hij ook zijn eerste zes jaar als speler actief was.

En daarvoor moet hij zijn ploeg op twee belangrijke punten gauw verbeteren. Want 17 goals in 20 duels is al een slecht cijfer (alleen Roda JC en Go Ahead scoorden minder), de 40 tegengoals zijn zelfs het hoogste van de hele Eredivisie. Vooral de reeks van zes duels voor de winterstop met 2 gescoorde goals en 15 tegengoals was beschamend. Misschien dat de teruggekeerde huurling Ouasim Bouy of de aangekochte Franse jeugdinternational en spits Hervin Ongenda voorin een verschil kunnen maken bij PEC.

Wedden op Sparta – PEC Zwolle

Thuisploeg Sparta kan dus buigen op een beter doelsaldo en krijgt daarom van bookmaker 888Sport 2.16 op de overwinning. Bovendien won Sparta eerder dit seizoen al met 3-0 in Zwolle. Opnieuw een winst zonder tegengoal voor Sparta staat zelfs op 4.20. Een zege van het versterkte PEC Zwolle op Het Kasteel noteert 3.25. Lees ook: wedden op eredivisie.

Programma Eredivisie

Vrijdag 3 februari
20.00 ADO Den Haag – Vitesse

Zaterdag 4 februari

18.30 NEC – Go Ahead Eagles
19.45 AZ – PSV
19.45 Willem II – Heracles Almelo
20.45 FC Groningen – Excelsior

Zondag 5 februari

12.30 Roda JC – Ajax
14.30 Sparta – PEC Zwolle
14.30 FC Twente – Feyenoord
16.45 FC Utrecht – Heerenveen

Back To Top