Ga naar hoofdinhoud
Voorspellen Eredivisie Feyenoord - Sparta: vechten tegen nacompetitie Getty

Zondag om 12:30 is Sparta op zijn Kasteel de gastheer van koploper Feyenoord. Beide clubs komen uit Rotterdam, maar op de ranglijst gaapt er een groot gat tussen de twee.

Sparta staat veertiende met 22 punten uit 24 duels, Feyenoord heeft 63 punten.

Rotterdamse Derby

Feyenoord heeft al tien speelronden op rij geen misstap begaan. Sparta heeft daarentegen sinds augustus 2016 niet meer twee competitieduels op rij gewonnen. Vaak gelden zulke indicaties van vorm niet als het een derby betreft. Maar bij Sparta versus Feyenoord geldt toch een andere dynamiek. Feyenoord is zo overduidelijk de dominante partij, dat de derby-dynamiek daar weinig aan kan veranderen.

De Stadionploeg won vier van de zes laatste confrontaties en verloor er maar eentje. Al doet Sparta het wel stukken beter op het eigen Kasteel, met drie overwinningen bij de laatste zes bezoekjes van Feyenoord (die er ook drie won). Het totale doelsaldo over die zes duels is 11-15. Gele kaarten vielen er in die periode opvallend weinig, wel waren er liefst vijf rode prenten.

Feyenoord perfect in vorm

Over de vorm van Feyenoord hoeven we verder niet zoveel te melden. Die is simpelweg perfect. Minstens zo indrukwekkend als het huidige puntenaantal en de tien zeges op rij, is het geringe aantal tegengoals. Het credo luidt: met aanvallers win je wedstrijden, maar met verdedigers win je competities. Bij Feyenoord zit het aan beide kanten wel goed, met 61 goals voor (het hoogste aantal van de eredivisie) en 13 tegen (het laagste aantal).

Bij Sparta ziet dat er natuurlijk wel anders uit, met 31 voor en 42 tegen om precies te zijn. Zorgwekkend is dat Sparta steeds meer is gaan worstelen om thuis punten te pakken. De laatste zes thuisduels leverden slechts vijf puntjes op (doelsaldo min een). Feyenoord won negen van zijn elf vorige uitwedstrijden in de competitie en kreeg in negen van de laatste twaalf geen goals tegen.

Sparta is van de 18 clubs in de eredivisie degene die het vaakst achter komt te staan. Al 22 keer was er een goal waarmee Sparta op achterstand werd gezet. Feyenoord overkwam dat maar zeven keer. Bovendien maakte Feyenoord in zes gevallen toch nog de gelijkmaker en Sparta maar bij 10 van de 22 keer.

Wedden op Sparta – Feyenoord

Winst van Sparta noteert @8.00, gelijkspel @5.00 en winst van Feyenoord @1.36 bij bookmaker 888Sport. We tippen dat Sparta geen goals scoort; de under 0,5 noteert @1.68. Lees ook: wedden op Eredivisie.

Programma Eredivisie speelronde 25

Vrijdag 3 maart
20.00 Heerenveen – Go Ahead Eeagles

Zaterdag 4 maart
18.30 FC Twente – Willem II
19.45 PSV – Roda JC
20.45 PEC Zwolle – Vitesse

Zondag 5 maart
12.30 AZ – Excelsior
12.30 Sparta – Feyenoord
14.30 FC Groningen – Ajax
14.30 FC Utrecht – ADO Den Haag
16.45 NEC – Heracles Almelo

Back To Top