Ga naar hoofdinhoud
Sparta - FC Twente: pakken de Rotterdammers die kostbare punten?

Om 20:00 uur staat Sparta in zijn Kasteel tegenover stadsgenoot Excelsior. De thuisploeg staat na 29 speelronden in de Eredivisie op plek dertien, de gasten staan zeventiende. Het onderlinge verschil is drie punten en het doelsaldo zit dicht genoeg bij elkaar zodat Excelsior over Sparta heen zou kunnen wippen.

Beide clubs dreigen dus in de wurggreep van de degradatiezone verstrikt te raken, al hebben ze in de afgelopen weken redelijk goed gepresteerd.

Eredivisie derby Sparta – Excelsior

Sparta haalde uit de laatste zes speelronden negen punten, inclusief een grote stunt tegen Feyenoord (1-0) en Excelsior haalde in die periode zes punten, mede door drie gelijke spelen, met als stuntje de 1-1 tegen Ajax.

Sparta heeft uit de veertien eerdere thuiswedstrijden negentien punten gepakt, het dubbele aantal na de vijftien uitduels. Excelsior laat het uit keer op keer afweten en heeft na veertien trips pas zes punten binnen weten te slepen. Inmiddels wacht de ploeg al dertien uitwedstrijden op een zege.

Wel won Excelsior de helft van de laatste zes onderlinge derby’s. Sparta was een keer goed voor drie punten en het totale doelsaldo over die reeks is 7-12. Ook op Het Kasteel wilde het de afgelopen seizoenen niet zo vlotten met Sparta, met een zege en vier gelijke spelen tegen Excelsior (doelsaldo 6-6).

Blessures

Sparta zal vanavond aantreden zonder Roland Bergkamp en Bart Vriends, terwijl de gasten Henrico Drost en Arghus missen. Alle vier hebben medische klachten, terwijl Spartaan Rick van Drongelen vanwege disciplinaire redenen ontbreekt. Bij Excelsior is Kevin Vermeulen geschorst.
Sparta-trainer Alex Pastoor moest afgelopen dinsdag tegen Heerenveen een soort fantasie-elftal opstellen en ging met 0-3 onderuit. Nu zijn er dus veel meer vertrouwde gezichten weer inzetbaar. “Met een zege zetten we een hele grote stap richting behoud”, zegt hij. “We hebben nog zeker zes punten nodig”.

Voorspellingen Sparta – Excelsior

Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag zweept zijn mannen op voor de stadsderby tegen de grotere broer. “Dit zijn de wedstrijden waarmee je geschiedenis kan schrijven. Dan worden er ook andere dingen gevraagd dan alleen puur voetbal. Het is ook een mentale kwestie”, aldus Van der Gaag.

Met wedden op de Eredivisie maak je de derby compleet. Sparta noteert 1.88 op winst en is dus favoriet bij de goksites, gelijkspel noteert 3.55 en winst Excelsior levert je 4.00 per ingezette euro op. In een kelder-derby als dit horen veel goals thuis, dus we tippen de over 2,5 goals @1.80.

Eredivisie Nieuws

Back To Top