Ga naar hoofdinhoud
Sparta - Ajax: garantie voor goals en 3 punten?

Vandaag om 16:45 uur sluiten Sparta en AZ de achtste speelronde van de Eredivisie af. Beide clubs hopen aan te sluiten bij de subtop van de ranglijst. Sparta stat achtste met tien punten, AZ vijfde met veertien.

Sparta – AZ Eredivisie

AZ is al vijf speelronden na elkaar ongeslagen in de Nederlandse competitie. Afgelopen weekend werd met 2-2 gelijkgespeeld tegen Go Ahead Eagles, daarvoor was een mooie reeks van vier zeges achteren ingezet. Maar dat John van den Brom heus geen wonderploeg heeft gesmeed, bleek donderdag in de Europa League. Uit tegen Zenit werden de Alkmaarders met 5-0 in de hoek gezet.

Dat is om meerdere redenen een klap die ook een impact kan hebben in de Eredivisie. Zo’n enorme oplawaai gaat toch knagen aan het gemoed en kan Van den Brom verleiden om wisselingen aan te brengen in de basiself of de tactische plannen. En dat kan dan weer tijd vergen om te renderen. Bovendien is St Petersburg, waar Zenit huisvest, niet om de hoek. En dan moet er nu alweer uit worden gespeeld, al hoeft AZ voor Rotterdam niet het vliegtuig in.

Buitenkansje AZ Alkmaar?

Sparta doet het boven verwachting goed, want een promovendus bivakkeert na zijn terugkeer na de Eredivisie toch vaak in de kelder van de lijst. Thuis werden in drie partijen zes punten behaald en het verlies op de openingsdag tegen Ajax zal de ploeg worden vergeven. En andersom behaalde AZ uit zijn drie eerdere uitwedstrijden ook zes punten, met alleen een soort van ingecalculeerde nederlaag tegen PSV als domper.

Sinds 2013 hebben de clubs elkaar niet meer getroffen, ze speelden immers in verschillende divisies. Maar tussen 2008 en 2013 wist AZ de zes onderlinge duels allemaal te winnen. Ook op Het Kasteel was Sparta niet veilig, want AZ won bij vijf van de zes recentste tripjes en speelde eenmaal gelijk. Het totale doelsaldo over die reeks is 2-12.

Inzetten op de wedstrijd

AZ is favoriet en staat op 2.25, gelijkspel noteert 3.40 en Sparta 3.20. Na die zware Russische trip moet Sparta toch in fysiek en mentaal opzicht wat kunnen bereiken, daarom tippen we “Sparta wint of gelijkspel” @1.67.

Back To Top