Ga naar hoofdinhoud
Afscheid Foppe de Haan - SC Heerenveen - FC Groningen: laatste kans play-offs VI Images

SC Heerenveen – FC Groningen, Eredivisie. Het seizoen lijkt geruisloos te eindigen voor sc Heerenveen. Voor de andere club in de Derby van het Noorden is er nog kans op de play-offs. Maar dan moet FC Groningen nu winnen.

FC Groningen aan sterke eindsprint bezig

Als FC Utrecht binnen de top zeven blijft, geeft de achtste plek ook nog recht op deelname aan de play-offs. FC Groningen staat tiende, maar maakt nog kans op die play-offs. Dan moeten ze wel NEC (twee punten hoger) en Vitesse (één punt hoger) voorbij op de ranglijst. Twee keer winst is eigenlijk noodzakelijk. En dat heeft FC Groningen aan zichzelf te wijten en te danken. Want zes keer verlies op rij in februari en maart was bijna funest, maar tien punten uit de laatste vier duels heeft Groningen weer in de race gebracht.

De clubtopscorer van FC Groningen, Michael de Leeuw, kan zijn club nog een mooi afscheidscadeau geven. Want de 29-jarige aanvaller vertrekt waarschijnlijk transfervrij uit Groningen. Tegen Roda JC was hij er niet bij na een hamstringblessure. Maar de eveneens vertrekkende trainer Erwin van de Looi zal hem nodig hebben tegen sc Heerenveen. Want de Friezen wonnen drie van de laatste vijf Derby’s van het Noorden. Groningen won nog wel in september in eigen huis, met 3-1.

Heerenveen neemt afscheid van Foppe de Haan

De wedstrijd staat ook in het teken van het afscheid van Heerenveen-trainer en clubicoon Foppe de Haan. Het is zijn laatste thuiswedstrijd als interim-trainer van de club waar zijn hart ligt. Jammer alleen is dat sc Heerenveen alleen nog om de eer speelt, want de club maakt eigenlijk geen reële kans meer op de play-offs. De Haan kwam in 1963 voor het eerst de club binnenwandelen als 20-jarige voetballer. Toen nog VV Heerenveen en amateurclub. Twee jaar speelde De Haan er.

In 1976/77 kwam hij terug als jeugdtrainer, maar in 1985 werd Foppe voor het eerst hoofdtrainer. De drie seizoenen onder hem waren geen succes met de 17e, 12e en 20e plek in de Eerste Divisie, en Foppe ging van trainer naar technisch coördinator naar technisch manager. Vier jaar later kreeg hij weer de kans van Riemer van der Velde om trainer te worden. En dit keer bleef hij dat 12 jaar.

Afscheid clubicoon in Abe Lenstra Stadion

Met sc Heerenveen bereikte hij de finale van de KNVB Beker en promoveerde hij via de tweede plek naar de Eredivisie. En binnen twee jaar had Heerenveen een vaste plek in het linkerrijtje. Het hoogtepunt kwam met de tweede plek in 1999/2000, waardoor De Haan en Heerenveen een seizoen Champions League mochten spelen. In 2004 liet hij de kans aan Gertjan Verbeek en ging hij aan de slag bij Jong Oranje. Daar behaalde hij zijn grootste succes als trainer: Europees kampioen in 2006 en 2007, en plaatsing voor de Olympische Spelen van 2008.

De Haan had nog avonturen bij Ajax Cape Town en als bondscoach van Tuvalu, maar sc Heerenveen bleef natuurlijk in zijn hart. Daarom had hij ook functies als senior coach en technisch adviseur. En hij hoefde niet lang na te denken toen hem in oktober werd gevraagd interim-trainer te worden na het vertrek van Dwight Lodeweges. Nu neemt de 72-jarige ‘Us Foppe’ in elk geval in het Abe Lenstra Stadion definitief afscheid als trainer waar hij een absoluut clubicoon is. Zijn ploeg is het aan hem verplicht om dat afscheid in Heerenveen glansrijk te maken.

Back To Top